Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

Половин Горна Оряховица остана без улично осветление заради испанска модернизация, връщат се старите часовници за пускането на лампите

  12.08.2019 18:35
Половин Горна Оряховица остана без улично осветление заради испанска модернизация, връщат се старите часовници за пускането на лампите

Половин Горна Оряховица и някои селища в общината останаха без улично осветление, след като модерното радиоуправление на уличните лампи изключи. Оказва се, че не са платени СИМ-картите, с които се извързва управлението, а испанската фирма, която извърши модернизацията преди 4 години и която има монопол върху софтуера, сякаш е изчезнала. „Не можем да се свържем с фирмата, нямаме друг избор освен да се върнем на стария режим за управление на системата”, призна кметът инж. Добромир Добрев.
Връщането към стария режим – с часовници тип „вечен календар”, се извършва от фирма „ХИТ”. „Това, което се случи не е изненада, дори го очаквахме. Затова сме запазили всички стари табла със старите часовници. Проблемът е, че превключването става ръчно и трябва да бъдат обходени всичките над 150 табла в общината. На места те са ограбени и трябва да се възстановят – в Янтра например 4-5 табла са буквално опоскани. Днес сме възстановили 25 табла. Надявам се до ден-два да превключим изцяло управлението на уличното осветлението на стария режим”, коментира Мариян Зеленков от фирма „ХИТ”.
Испанската „Етралукс” сякаш е изчезнала, увериха се и други общини, които си модернизираха осветлението с нейна помощ преди няколко години. Уволнен е целият персонал, а на служебните телефони никой не отговаря. Нямаше да е проблем, ако испанците не държаха в ръцете си софтуера и сървърите, които управляват уличното осветление в поне 13 български общини. И тези общини на практика нямат никаква възможност сами да си контролират системата за улично осветление.
Кампанията по осъвременяването на уличното осветление бе шумно прокламирана през 2014 г. Финансирана бе от Фонд „ФЛАГ” с над 10 млн. евро. Министерството на икономиката тогава извърши процедурата за избор на изпълнител, като я раздели на три лота. Испанската „Етралукс” спечели два лота – за общо 13 общини в Северна и Южна България. Една от одобрените общини беше Горна Оряховица, а стойността на ремонта тук беше 280 802 евро. Договорът беше подписан през януари 2015 г. Испанците наеха „ХИТ” за подизпълнител, благодарение на което всъщност са запазени и старите табла с часовниците.
Трябвало след приключването на работа „Етралукс” да предаде сървъра и софтуера за управление на Общината. Но това не станало, фирмата запазила изцяло монопола върху управление на осветлението. В един момент обаче управлението изключва, а от испанска страна никой не реагира.
„ХИТ” ще върнат старото управление и лампите отново ще светнат до ден-два, но интересен въпрос е дали Общината ще търси някакво обезщетение от испанската фирма. И дали Министерството на икономиката ще поеме отговорност за своя избор.
Елена ВЕЛКОВА
 


Ключови думи
улично осветление
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати