Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Икономика

Община Горна Оряховица ще търси начин за икономии от улично осветление

  08.01.2022 10:32
Община Горна Оряховица ще търси начин за икономии от улично осветление

Горнооряховчани масово пропищяха от драстично скочили сметки за газ през декември. Някои показват сметки три пъти по-високи при по-малко потребление в сравнение с декември 2020 г. Всъщност цената на природния газ скочи рязко още преди началото на отоплителния сезон, но хората го забелязват едва сега в сметките си, когато стана време и за пускане на парното. В тези сметки не е включено и новото увеличение от 30%, което бе одобрено от КЕВР в началото на годината.

Драстично увеличени са разходите за газ и на училища, болници, институции, за които много по-скъп стана и токът. Битовите потребители поне засега са защитени от нови цени на електроенергията, но едва ли това задържане ще продължи много дълго, ако енергийната криза се задълбочи.

Най-голямото училище в Горна Оряховица СУ „Георги Измирлиев” е платило почти три пъти повече за газ за декември 2021 г. в сравнение със същия месец на 2020 г. Тогава училището е потребило 106 мегавата и сметката е била 7635 лева. Година по-късно, при изразходвани 90 мегавата сметката е 17 838 лева. За голямо училище с много ученици като Гимназията тези сметки все още не са непосилни, но ситуацията е критична за училищата с малко ученици и големи сгради. Техният бюджет няма да може да издържи на новите сметки, които ще стават и по-високи, още дълго време.

За Общината сметките за газ, въпреки драстичния скок, не са чак такова бреме, но сметките за ток са съсипващи бюджета. Досегашните 60 000 лева за ток средномесечно вече са два пъти и половина повече. А не се знае на каква цена ще се продава ел. енергията следващия месец при тези резки скокове на борсите. При такива разходи близо 40% от местните приходи ще отиват за ток, което ще блокира всякакви други дейности на Общината. Затова се правят няколко варианта за пестене от уличното осветление, което прави 90% от потреблението на ток в общината. Следващата седмица ще започне обсъждане на вариантите с представители на „ХИТ” и общинските съветници, за да се намери някакъв приемлив вариант, който хем да не остави хората съвсем на тъмно, хем да не събори отсега неприетия бюджет за 2022 г.


Ключови думи
улично осветление Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати