Вторник, 27 Сеп 2022
            
Други Павликени

Стойне Цветанов извади за трети път Богоявленския кръст в Павликени

  06.01.2022 14:20
Стойне Цветанов извади за трети път Богоявленския кръст в Павликени

За трети път Стойне Цветанов от с. Михалци извади Богоявленския кръст в община Павликени. Пред погледите на десетки жители от цялата община, осем бяха смелчаците, пробвали се в борбата за кръста, но Стойне беше най-бърз и ловък, стигайки първи до него. Ритуалът се проведе при моста на река Росица до с. Лесичери.

Стойне Цветанов е на 38 г., по професия е тракторист в местната земеделска кооперация. След като извади кръста, той пожела на останалите участници успех и сбъдване на мечтите им, а за себе си и близките си здраве. Според поверието, щастливецът, извадил кръста на Богоявление, ще бъде здрав цяла година и носи здраве и късмет на всеки, който се докосне до него.

Отец Киприан благослови всички участници и освети кръста, преди да го хвърли в реката. Заместник-кметът на Общината инж. Албена Петрова връчи парична награда на победителя и на останалите участници. Специални награди бяха дадени  и на най-младия участник - 24-годишният Тодор Балканджиев, и най-възрастния - 75-годишният Васил Галев от град Бяла черква.


Ключови думи
Богоявление Павликени
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати