Вторник, 17 Май 2022
            
Горна Оряховица Общество

За поредна година ученици на ОУ „Иван Вазов” дариха хранителни продукти за нуждаещи се горноораховчани

  22.12.2021 12:28
За поредна година ученици на ОУ „Иван Вазов” дариха хранителни продукти за нуждаещи се горноораховчани

Месец декември е, месец на радост, на очаквания, на сбъднати мечти. Месец, когато сме по-добри и по-състрадателни. Една необикновена история за милосърдието, човечността и мъдростта на един обикновен човек - съдия Фиорело Лагуардия, вдъхновява и тази година състрадателността на децата от ОУ "Иван Вазов".

През 1935 година в Ню Йорк съдили жена за кражба на хляб. Възрастната жена казала : "Дъщеря ми е болна, а мъжът ѝ я изостави. Двете ми внучета гладуват, откраднах хляб, за да ги нахраня."

"Тя трябва да бъде наказана. Кражбата не трябва да бъде оправдавана.", потвърдил иска си собственикът на магазина.

"Законът си е закон! Глобявам ви 10 долара или 10 денонощия арест. 10-те долара трябва да бъдат платени в касата на съда, след заседанието", отсъдил съдия Фиорело Лагуардия. "Освен това глобявам всички присъстващи в залата по 1 долар,  в това число глобявам и себе си, за това, че живеем в град, където възрастна жена е принудена да краде, за да нахрани своите внуци. Съдебният пристав да събере глобите незабавно и да предаде парите на подсъдимата."

Всички в залата дали повече от долар за жената, включително и собственика на магазина, от който жената откраднала хляба.

В това е и разликата между Съчувствието и Състраданието.

Съчувствието вижда бедата и мрънка, а Състраданието вижда бедата и казва: "Аз ще помогна!"

По-късно този съдия - Фиорело Лагуардия, става кмет на Ню Йорк.

И тази година децата от ОУ „Иван Вазов“, гр. Горна Оряховица, проявиха Състрадание, видяха бедата и казаха: „Аз ще помогна!“. За пореден път учениците, подкрепяни от своите родители, дариха хранителни продукти за благородна кауза. Училището се отзова на призива за помощ от социалния дом в Горна Оряховица и предостави събраните продукти на дома, който се грижи за изпадналите в затруднение хора. Хранителни продукти бяха предоставени и на „Защитено жилище“ към Център Мария. 

Специални благодарности на родителите на Аделина Иванова от 1 б клас, за проявената щедрост и добротворство.  

Председателят и представителите на ученическия съвет, съвместно с преподавателите по английски език инициираха благотворителен базар за коледни картички, изработени от учениците от пети и шести клас. Със събраните средства седмокласниците ще закупят сами хранителни продукти през следващата година, за да не спира добротворчеството.

Добрината не спира дотук - децата от 2 В клас имаха урок за българските обичаи и традиции - Бъдни вечер и Коледа.  Отец Зоран разказа за християнския празник Рождество Христово, прикади бъднивечерската трапеза, подготвена от децата. Както повелява традицията, всички изрекоха молитвата „Отче наш“.

 В духа на Коледа  учениците дариха хранителни продукти за обществената кухня, организирана от отец Зоран.

Екипът на ОУ „Иван Вазов“ изразява своята дълбока благодарност на родители за подкрепата, която ни оказват. Пожелаваме на всички ученици и техните семейство здраве, радост и благополучие. Светли празници!

 


Ключови думи
ОУ "Иван Вазов" милосърдие
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати