Понеделник, 16 Май 2022
            
Горна Оряховица Други

В ОУ „Иван Вазов“ почетоха делото на народните будители

  29.10.2021 09:08
В ОУ „Иван Вазов“ почетоха делото на народните будители

На 28 октомври денят в ОУ „Иван Вазов“ започна с радиопредаване, посветено на народните будители. Ученици от 6 клас разказаха за празника и припомниха имената и делото на бележитите българи, които са съградили и съхранили българския дух и самосъзнание през вековете – Св. св. Кирил и Методий, Паисий  Хилендарски, Софроний Врачански, Васил Априлов, Христо Ботев, Васил Левски, Добри Чинтулов. Сред плеядата водачи на българското просвещение се открои и името на патрона на нашето училище Иван Вазов.

В голямото междучасие учениците, които се обучават присъствено, почетоха будителите с песни и спускане на огромен трибагреник от фасадата на училището в чест на празника. Специален поздрав към всички ученици, учители и приятели на ОУ „Иван Вазов“ отправи Ивайла Николова от 2 б клас с песента „Моята мила, родна страна“.`

Тържесвен час по родолюбие представиха учениците от 3Б  клас по  повод  1 ноември -  Деня на Народните будители.  Третокласниците  споделиха  мъдри мисли и постъпки на българските народни будители, рецитираха стихове от български поети и изпяха любимата си песен, посветена на празника на Будителите.  Третокласниците се включиха и в инициативата за подреждане  на книжка за народните будители, а със своите родители изработиха 3D-книжки, посветени на книжовници, просветители  и революционери.

Обучението в електронна среда не попречи на учениците от 2, 3 и 5 класове да се запознаят с делото на великите българи, посветили живота си на духовното  пробуждане на българите. Учениците от 4Б клас представиха собствена презентация за видни българи, допринесли за запазване на българския дух. Малчуганите от първи клас, отнесоха в своите домове брошурки с информация за народните будители, подготвени от седмокласници.

 Многобройните дейности в училището се превърнаха в  своеобразен поздрав към всички учители и деятели на просветата и културата в България.

„Нека в този ден почетем нашите просветители, които са помогнали за издигане на българската духовност и култура!“, призовават членовете на ученическия съвет, които бяха и организатори на тези инициативи.

Честит празник на всички, които считат себе си за съвременни будители!

 


Ключови думи
ОУ "Иван Вазов" Ден на будителите
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати