Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Новата фасада на ГУМ ще е без емблематичните мозайки

  21.12.2021 14:19
Новата фасада на ГУМ ще е без емблематичните мозайки

Сграфито паната, които придаваха характерния вид на Градския универсален магазин в Горна Оряховица, отсъстват от проекта за новия облик на магазина. Покриването им с италбонд предизвика доста коментари и за мнозина горнооряховчани това е една болезнена радяла с доскорошна емблема на Горна Оряховица, каквато беше и шадраванът пред ГУМ.

Новият облик на ГУМ ще бъде на съвременен търговски обект и тези пана не се вписват. Според проектантите няма начин те да се адаптират към новата визия на обекта. И на мен ми даваха пример с реставрацията на Бузлуджа, но да не забравяме, че там имаме паметник, а тук говорим за частен търговски обект, коментира инвеститорът Венцислав Стоев. Нещо повече, в сегашното си състояние паната са опасни, затова се направи обрушване на падащите елементи, а останалата част се покрива с италбонд, добави още Стоев.

Работата по фасадата на магизина е още в начална фаза, докато почти готов е паркингът между ГУМ и Музея. Ако времето позволи, обектът ще е завършен до края на януари и ще бъде отворено пешеходното движение между площада и „Сидер войвода”.


Ключови думи
ГУМ мозайка
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати