Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Общество

Художници от 3 държави показаха с мозайка връзката между природата и архитектурата в Арбанаси

  24.06.2019 12:14
Художници от 3 държави показаха с мозайка връзката между природата и архитектурата в Арбанаси

 Художници от 3 държави твориха в продължение на седмица на първия по рода си симпозиум по мозайка в Арбанаси. В основата на форума са д-р Велина Сталева и докторантът Весела Петрова, а за него пристигнаха сърбите Ана Живадинович и Лазар Шошевич и италианката Андреина Кристино.

Включиха се също гл. ас. Анастасия Тонкова и студентката в Художествения факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ Елпида Лайлакиду.


Подбрахме участниците най-вече заради различния им подход към мозайката, разказа д-р Велина Сталева.


Така на симпозиума бяха родени творби, представящи различни школи в мозаечното изкуство. Подобни симпозиуми са изключителна рядкост, като амбицията на Сталева и Петрова е този в Арбанаси да стане ежегоден. Пилотното му издание стана факт с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, а домакин бе комплекс „Арбанашки хан“. Именно Арбанаси вдъхновява младите автори, които представиха с изкуството си връзката между природата и типичната архитектура, и най-вече зидове, на селото – реденето на мозайката е сходно с начина, по който се оформят камъните в зидовете.


Създадените мозаечни пана ще бъдат поставени в екстериорното пространство на „Арбанашки хан“. Те са изработени от материали като естествени камъни, стъкло, смалц, а някои от инструментите за работа пристигнали чак от Равена. С творбите на младите художници ще може да се запознае всеки посетител на хана, като преди това те бяха подредени в изложба.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
мозайка
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати