Сряда, 28 Сеп 2022
            
Други Елена

В Майско и Константин поставиха контейнери за разделно събиране на отпадъци

  24.11.2021 15:12
В Майско и Константин поставиха контейнери за разделно събиране на отпадъци

Едно от най-вълнуващите приключения на децата от Лятна академия 2021 в Елена беше срещата с екип от „ЕКО ПАРТНЪРС БЪЛГАРИЯ“. Със забавни състезателни игри и образователни филмчета младите академици се запознаха с ползите от разделното събиране на отпадъци и опаковки. Тогава дойде и обещанието, че големи села като Майско и Константин е хубаво да имат контейнери за подобна цел.

На 18.11.2021 г. това вече е факт – на възлови места са поставени по 1 брой жълт метален контейнер тип „иглу“ с обем 1700 литра за събиране на хартиени, пластмасови и метални отпадъци от опаковки и 1 брой зелен метален контейнер тип „иглу“ с обем 1700 литра за събиране на стъклени опаковки.

Хартиените отпадъци могат да бъдат: кашони, картон, картонени кутии (от прах за пране, хранителни продукти, лекарства, обувки, дрехи и др.), кори за яйца, опаковъчна хартия за пликове, пакетиране и обвиване.

Пластмасови опаковки: фолио, кутии от козметични и хранителни продукти, кофички от кисело мляко, пластмасови бутилки от напитки, бутилки и туби от миещи и почистващи препарати, флакони и туби от шампоани, балсами и други козметични продукти, найлонови пликове и торбички, тарелки от хранителни продукти, пластмасови капачки.

Метали: кенове от напитки, консервни кутии, метални флакони от дезодоранти и други козметични продукти, метално фолио, метални капачки от буркани и шишета.

Хубаво е преди изхвърляне опаковките да бъдат сгънати/смачкани максимално с цел намаляване на обема.

В зеления контейнер се изхвърлят опаковки от стъкло: буркани от консервирани и детски храни, бутилки от алкохолни и безалкохолни напитки, шишета и флакони от козметични продукти.

Преди изхвърляне стъклените опаковки се изпразват от съдържанието и се изплакват, капачките не попадат в контейнера.

В Елена разделното събиране на отпадъци вече се утвърди и дава своите добри резултати. Очакванията са това да се случи и в селата Майско и Константин, където този път децата могат да предадат урок на възрастните как трябва да опазваме средата, в която живеем.

 


Ключови думи
Майско Константин разделно събиране на отпадъците
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати