Понеделник, 23 Май 2022
            
Общество

Магистрат разясни на ученици от СУ „Емилиян Станев“ как да се защитят при домашно насилие

  23.11.2021 16:18
Магистрат разясни на ученици от СУ „Емилиян Станев“ как да се защитят при домашно насилие

В онлайн урок зам.-председателят на Окръжния съд във Велико Търново съдия Ивелина Солакова обясни на ученици от СУ „Емилиян Станев“ какво е домашно насилие. Посещението на магистрата във виртуалната класна стая бе първото от поредица такива, които ще се случат в рамките на образователната програма „Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури" през тази учебна година. Учениците от 8 клас имаха възможност да научат какъв е профилът на насилника и на пострадалите, как законът защитава жертвите и как да постъпят, ако станат свидетели на домашно насилие или ако самите те попаднат в такава ситуация. Осмокласниците се запознаха с образец на Заповед за защита от домашно насилие, а с примери от практиката си съдия Солакова провокира учениците да задават въпроси относно процедурата по издаване на заповед за незабавна защита.

Виртуалната среща на съдия Солакова с ученици от СУ „Емилиян Станев“ даде старт на поредица от лекции, които ще бъдат изнесени пред възпитаниците на най-голямото училище в областта през тази учебна година. В рамките на двата учебни срока съдии ще разговарят с подрастващите на различни теми – киберпрестъпления, използване на чужди лични данни, права и задължения на малолетни и непълнолетни лица, агресията в училище, употребата на наркотици и други. Те ще представят разделението на властите според Конституцията на Република България и структурата и функциите на съдебната власт.

Великотърновски окръжен съд се включва в образователната програма „Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури" за осма поредна година. Програмата се реализира от органи на съдебната власт в цялата страна, по силата на подписано споразумение между Висшият съдебен съвет и Министерство на образованието на науката. Дейностите целят да обогатят познанията на подрастващите относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България, да формират правна грамотност и култура у децата и младежите, да спомогнат за превенция на детското насилие и повишаване степента на спазването на законите, както и доверието към съдебната власт.


Ключови думи
Ивелина Солакова СУ Емилиян Станев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати