Сряда, 18 Май 2022
            
Велико Търново Други

16 момичета и момчета от СУ „Емилиян Станев“ ще се явят на първите матури изобразително изкуство и музика

  14.02.2022 10:49
16 момичета и момчета от СУ „Емилиян Станев“ ще се явят на първите матури изобразително изкуство и музика

16 момичета и момчета от 12 „а“ клас на СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново ще се явят на матурите по изобразително изкуство и музика, които тази година Министерството на образованието и науката ще проведе за първи път. Националните комисии, които съставят държавните зрелостни изпити, все още работят, което означава, че на този етап нито учителите, нито учениците са наясно с формата на бъдещите тестове. Освен това има още едно голямо неизвестно около тези матури – все още са малко университетите, готови да признаят резултатите от тях като вход.

„Аз уча в това училище 12 години, в началото свирих на пиано, после се влюбих в тромпета и съм част от „Джуниър бенд“. Музиката е всичко за мен и съм ѝ посветил много време и усилия. Освен че свиря, аз композирам, аранжирам и оркестрирам. Решил съм да кандидатствам в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, където оценката от този държавен зрелостен изпит не е вход, но въпреки това избирам матурата по музика. Това обичам да правя, това мога“, казва Михаил Тодоров и така отговаря на въпроса защо всички те са решили да се гмурнат в дълбокото, за да се преборят за мечтите си.

„Наистина е риск, защото нямаме идея как ще изглежда тази матура. Знаем, че ще има въпроси и някак много нелогично в нашия изпит няма да има практическа част. А ние нали това правим тук – свирим“, казват почти в един глас Марияна Димитрова и Изабел Паленикова. И двете са флейтистки, и двете свирят в „Джуниър бенд“. След това Изабел признава, че все още се колебае между музиката и другата си голяма мечта – детската педагогика, но въпреки това е решила, освен на задължителната матура по български език и литература, да се яви и на музика.

„За мен тази матура е първата стъпка за сбъдването на мечтата ми. Аз свиря на пиано и искам да уча музика в Музикалната академия. Премина ли това първо изпитание, ще знам,  че всичко вече съм задвижила“, усмихва се Таня Кръстева и не крие, че неизвестността я притеснява. „Обаче се надявам да се справя, защото моята преподавателка по пиано Мануела Халваджиева ме е подготвила отлично. Вече осем години имам честта да съм с нея, а тя е невероятен преподавател, великодушен човек и брилянтен пианист. Всичко, което ще постигна някой ден, ще е благодарение на нея“, казва още Таня.

От 1 клас ученик в СУ „Емилиян Станев“ е и Кристиян Маринов, който свири на туба и също е част от „Джуниър бенд“. Кристиян е категоричен, че музиката ще му отвори много врати, затова е решил да се яви на тази матура. „И аз ще кандидатствам в академията „Панчо Владигеров“, където това ДЗИ не се признава за вход, но нищо, искам да видя каква е матурата“, казва Кристиян и обяснява, че ако поверят на него изработването на изпита, той би прибавил към теоретичните въпроси четене на ноти и свирене, защото за музикантите това са важните умения.

„Не си представям какво бих правил, ако не се занимавам с музика“, е категоричният отговор и на тромбониста на „Джуниър бенд“ Радослав Ангелов. Той е решил да гледа по-философски и казва, че с тази матура ще си упражни знанията, а е възможно и да научи нещо повече. И той като съучениците си ще се бори за място в НМА „Панчо Владигеров“.

Седем са дванадесетокласниците, подали заявление за матурата по рисуване и вече се подготвят за нея със своите учители и под ръководството на Маргарита Рачкова, която е председател на Методическото обединение по изобразително изкуство в училището.

„Ако се справя с матурата по рисуване, тази оценка ще ми помогне да се класирам във факултета по изобразително изкуство на ВТУ. Приемът там е или с ДЗИ, или с портфолио. Аз ще се подготвя и за двата варианта“, усмихва се Никол Илиева, но не крие, че теоретичната част в изпита леко я плаши. Притеснени от въпросите за историята на изкуството и за художниците са и останалите - Маринита Димова, Красимира Йончева, Бранимира Павлова и Деница Красимирова, които са категорични, че искат да продължат да се занимават с рисуване и графичен дизайн.

„Аз обичам да рисувам, от малка все с това се занимавам и реших, че искам да продължа с това. Теорията не е моята сила, но мечтая да се занимавам с графичен дизайн, да правя книги, реклами... - каквото ми предложи живота“, казва Маринита. Красимира обаче признава, че за нея по-страшна е практическата част в теста. „И то, защото времето е малко. Два часа не са достатъчни за рисуване. Освен това, няма логика в 7 клас времето за рисуване да е пет часа, а сега – само два“, обяснява Краси.

„Имаме пробна матура по всички останали предмети, но по рисуване няма да направим тренировка, което също си е притеснително. Нашите учители ще ни упражняват, но и те не знаят какво ще представлява тази матура, така че ще я съставят по подразбиране - каквото предполагат, че може да има в нея. Но ще рискуваме, пък каквото стане“, включва се в разговора и Бранимира Павлова. А Деница Красимирова откровено признава, че, ако почете малко по-сериозно, ще се справи с всичко. Тя е избрала да учи в Холандия и още избира университет. „Най-вероятно в чужбина ще трябва да държа и други изпити, но предполагам, че една такава матура ще ми донесе допълнителни точки. А аз искам да се занимавам с концепт арт, с дигитализиране на игри, със създаване на герои и светове. Това е нещото, което ми доставя най-голямо удоволствие и ще опитам да сбъдна мечтата си“, казва Деница.


Ключови думи
СУ Емилиян Станев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати