Неделя, 02 Oct 2022
            
Велико Търново Общество

Близо 10% от родените във Велико Търново бебета са недоносени

  17.11.2021 11:11
Близо 10% от родените във Велико Търново бебета са недоносени

910 бебета са се родили от началото на годината досега в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. От Отделението по неонатология споделят още, че 84 от тях – или почти 10%, са недоносени.

На 17 ноември за десета поредна година се отбелязва Световния ден на недоносените деца.

Отделението по неонатология във Велико Търново се включва в инициативата на фондация “Нашите недоносени деца” - “Прегръдка в писмо”, която дава възможност на родителите да изпратят своите послания до бебета си, които не са до тях.

В сянката пандемичната криза, през последните две години достъпът на семействата до неонатологичните звена е силно ограничен, а бебетата им се възстановяват без възможност да усетят прегръдката, да чуят гласа и да почувстват обичта и грижата на своите родители. Инициативата, озаглавена #БезРаздяла | "Гласът лекува", насърчава семействата да изпратят аудио послание до техните бебета, чрез което да ги накарат да усетят обичта и топлината в думите на своите родители, което ще се реализира със съдействието на медицинските екипи. Новороденото познава гласа, мириса и допира на своята майка и реагира по уникален начин единствено на тях. Научни изследвания свидетелстват, че слушането на майчиния глас има болкоуспокояващо въздействие върху бебето, стабилизира сърдечния ритъм и дихателните му функции. Инициативата стартира на 17 ноември и ще се реализира толкова дълго, колкото е необходимо, с оглед на рестриктивните епидемични мерки, но преди всичко с надеждата, че скоро родителите отново ще бъдат със своите бебета.

А във Велико Търново екипът на Отделението по неонатология, начело с д-р Кина Николова, продължава да се грижи и съхранява живота на крехките пациенти - най-малките бебета./ сн. Фондация "Нашите недоносени деца"


Ключови думи
неонатология недоносени бебета д-р Кина Николова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати