Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Други

Търновската Неонатология страда от липса на лекари

  10.02.2019 00:40
Търновската Неонатология страда от липса на лекари

Неонатологичното отделение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ има сериозна нужда от поне още един лекар неонатолог, сподели  за „Кореспондент“ началникът д-р Кина Николова.


„Имаме нужда от кадри. Кадровият проблем е в основата, тъй като по статистика средната възраст е над 50 г. в отделението. Имаме нужда от млади акушерки, от млади лекари, независимо че имаме един млад колега. Имаме нужда от поне още един нов, новозавършил лекар, който да специализира неонатология“, сподели д-р Николова.
В Неонатологията към момента работят шестима лекари, като петима от тях са педиатри, а един има специалност неонатология. Сестрите и акушерките са 12 на брой. Няма пенсионери, които работят в отделението, но тази година предстои две от акушерките да се пенсионират, което допълнително ще усложни ситуацията в отделението. Надеждата на д-р Николова е те да бъдат заменени от момичетата, които се обучават във филиала на Варненския медицински университет в старата столица.
Друг проблем в отделението е необходимостта от нова апаратура, включително консумативи за нея. В момента има нужда от нови инкубатори, обясни д-р Кина Николова.
Много често се налага в Неонатологията да работят в условия на спешност. 228 деца са преминали през Интензивния сектор в отделението за миналата година. Става въпрос за недоносени деца и бебета със забавена адаптация или такива, които имат нужда от кислородотерапия, апаратна вентилация или антибиотично лечение. В Отделението по неонатология  през миналата седмица леглата бяха увеличени от 18 на 20. 
За щастие увеличаването на леглата не означава, че  броят на недоносените бебета се покачва. Процентът е еднакъв със средния за страната- около 10%, като за 2018 г. той е бил 9,5. Не само недоносените деца обаче имат нужда от лечение, затова от отделението са поискали и повече легла, обясни д-р Кина Николова. Като поясни, че увеличаването на раждаемостта във Велико Търново създава нужда и от увеличаване на капацитета в ръководеното от нея отделение.
Майчино феталните инфекции са основната причина за недоносените бебета, твърди д-р Николова. Много често, когато жената има здравословни проблеми с храносмилателната, дихателната или сърдечносъдовата система, това се отразява и на детето, което се ражда недоносено. Друг проблем може да бъде възрастта на майката. Случва се също многораждащите жени да имат недоносени деца, както и тези с аномалии на матката или пъпната връв. Причините могат да бъдат различни, включително хромозомни и генетични аномалии. Освен това жените под 16-годишна възраст също раждат често недоносени бебета, предупреди д-р Николова.
Михаил МИХАЛЕВ


Ключови думи
неонатология
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати