Неделя, 13 Фев 2022
            
Избори 14 ноември 2021

За кого ще бие парламентарният звънец

  12.11.2021 17:17
За кого ще бие парламентарният звънец

От 30-те горнооряховски кандидати в листите реални шансове за парламента имат отново двама. Което никак не е малко всъщност. Ако 30 от 221 прави 13,5%, двама от осем си е вече цели 25%.

Явор Божанков със сигурност ще запази мястото си на депутатските банки, тъй като е водач на партия, която е сигурна за Парламента. Димитър Николов, който е трети в листата на ГЕРБ – СДС от същата позиция вече два пъти успя да влезе в Народното събрание с преференции. Вероятно ще го направи и сега. И двете формации са убедени, че ще имат поне по двама представители от Великотърновска област. Което пък дава силни надежди на втория горнооряховчанин в листата на БСП за България Огнян Стоянов да се надява, че обединената местна структура ще го изстреля с преференции в Парламента.

Сред останалите партии и коалиции депутати и на двата предишни избора вкараха „Има такъв народ” и „Демократична България”. Партията на Слави спечели три мандата и стигна до четвъртия в листата в 46-то Народно събрание, но това няма как да се повтори и в 47-то. Но и без това в челото няма горнооряховчани.

В листата на „Демократична България” с много добри позиции е Людмила Илиева, която за трети пореден път е втора. Този път обаче след лидера на коалицията Христо Иванов. Ако той избере да влезе от Пловдив, откъдето досега влизаше, горнооряховчанката е на ход. Но това е доста в сферата на хипотезите. Първо, защото Христо Иванов избра Търново като символ в борбата си с Делян Пеевски и би трябвало да избере да представлява точно този регион, ако спечели. Второ, досегашният водач, който е последен в листата на тези избори Калоян Янков прави силна кампания за преференции, която може да пренареди сегашната подредба.

ДПС имаше депутат след 4 април, но загуби мястото след 11 юли. Сега областта се щурмува от най-знаковите лица на Движението – Делян Пеевски и Йордан Цонев. Дали някой от двамата ще вземе мандата, ако той бъде спечелен, или и двамата ще се оттеглят и на ход ще е пак младежкият лидер Мастън Мастънов са вътрешнопартийни сметки, които не засягат Горна Оряховица.

От представените в предишните два парламента само „Изправи се! Мутри вън”, които вече се явяват като „Изправи се БГ! Ние идваме” нямаха депутат от IV МИР. И този път няма да имат, още повече, че никак не е сигурно дали ще прескочат бариерата, за да влязат в Парламента.

И всичко щеше да е долу горе ясно, ако в пасианса не се беше намесил нов играч. И то с претенции за водеща роля. „Продължаваме промяната” влетя в първата си предизборна кампания много устремно, после като че ли позабави ход, но въпреки това социологическите агенции броят коалицията за основен претендент. Дали ще вземе второ или трето място, но обединението около двамата бивши служебни министри Кирил Петков и Асен Василев е в тесния кръг на тези, които евентуално ще получат мандат за съставяне на правителство. Това при презумпциата, че дори и да спечели убедително, ГЕРБ-СДС няма да намери подкрепа за сформиране на правителство.

Въпросът е колко мандата ще вземе „Промяната” във Велико Търново. Ако са претенденти за второ-трето място на национално ниво, логиката е два мандата в IV МИР. И тогава обаче сметките на другите няма да излязат.

Шест формации спорят за осем места във Великотърновския избирателен район. Очевидно е, че ще има доста разочаровани. Няма как всички да вземат по два мандата, някой може би дори ще отпадне от този толкова знаков изборен район.

ГЕРБ – СДС се радват на добър аванс като цяло в страната, но те по принцип не правят много добри резултати във Великотърновска област, тази година пък съвсем не са сред отличниците. За БСП пък регионът е силен и на предишните два избора се представиха добре на фона на цялостната си катастрофа в страната. Изглежда нереално двете коалиции да паднат под два мандата. Но…

…Но тогава какво остава за другите?

„Има такъв народ” се срина на национално ниво, но дали толкова, че от три мандата да падне на един? „Продължаваме промяната” е загадка, но регионът ни винаги е давал рамо на новите политически играчи и те са вземали повече от средното за страната.

Възможно ли е ДПС и „Демократична България”, които си дадоха титаничен лидерски сблъсък във Велико Търново, да останат без мандат точно тук? Ами ако „Възраждане”, да пази Бог, прескочат прага? Склонността ни да подкрепяме екстремални предложения да не ни навлече още един претендент за малкото и без това мандати…

Избори с много неизвестни ни очакват на 14 ноември. Жалко е, че малко хора искат да участват в разбулването на загадката. Областта като цяло не е сред най-силно гласуващите, а пък горнооряховчани по правило най-трудно стигат до урните, тоест машините за гласуване.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
избори Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати