Понеделник, 23 Май 2022
            
Избори 14 ноември 2021

С пет инвестиционни приоритета ГЕРБ затвърждава водещото място на образованието

  11.11.2021 13:01
С пет инвестиционни приоритета ГЕРБ затвърждава водещото място на образованието

Хаосът, който служебното правителство предизвика с тестовете за учениците, притеснява и учителите, и родителите. Вместо да се търси обединение в името на образованието на децата, се допусна поредното разделение в обществото.

Това заявиха учители от Велико Търново, региона и от цяла България по време на онлайн среща с Красимир Вълчев – образователен министър в последното редовно правителство и водач на листата на ГЕРБ за Стара Загора и Шумен. Домакини на дискусията „Образование – следващо поколение“ бяха водачът ГЕРБ във Велико Търново проф. Костадин Ангелов и колегите му в листата проф. Любомира Попова и Станислава Стоянова – университетски преподаватели, заедно с младия учител Никифор Тодоров.

„Още през лятото ние предложихме тестове и въздухопречистватели за системата на образованието. Тогава служебното правителство ги отхвърли, а сега се чудят за тестове. В резултат – в половината области има, в другата половина, включително и Велико Търново те все още не са доставени. Поръчаните ще стигнат само за седмица и половина. Никой не дава отговор на въпросите ще има ли тестове за 5-12 клас, ще има ли ефективно компенсаторно обучение“, коментира Красимир Вълчев.

Образованието и здравеопазването остават водещи национални приоритети в програмата на ГЕРБ, посочиха Вълчев и проф. Костадин Ангелов. А инвестициите в човешкия ресурс – в специалистите, дава резултат за десетилетия напред. Затова е заложено да продължи трайното увеличение на заплатите и да се инвестира в квалификацията – това е нужно, за да има качествено образование и здравеопазване.

Пет инвестиционни приоритета в сферата на просветата предвижда ГЕРБ – обновяване на училищните дворове и площадки, изграждане на 2000 STEM кабинета, модернизация на стаите и дворовете на детските градини, заедно с осигуряване на дидактически материали, продължаване на програмата за нови детски градини и училища и мерки за енергийна ефективност на образователната инфраструктура.

Красимир Вълчев призова към конструктивност в следващото Народно събрание. „Образованието е тема, изискваща консенсус. Просветата да е траен стратегически приоритет е ангажимент и на кандидата за президент проф. Анастас Герджиков”, категоричен е Красимир Вълчев. И посочи, че макар Румен Радев да говори същото, правителството му предложи бюджет, в който за образованието няма един заложен лев.

„Имаме експертизата и волята да продължим реформите и да надградим постигнатото през последните четири години. Българските учители го заслужават – те доказаха, че могат да се адаптират най-бързо в динамичната и непрекъснато променящата се среда. Нека продължим да бъдем заедно в името на образованието на идните поколения“, завърши проф. Любомира Попова.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Ключови думи
ГЕРБ образование
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати