Сряда, 02 Фев 2022
            
Избори 14 ноември 2021

Проф. Костадин Ангелов и проф. Асен Балтов пред граждани на кв. „Чолаковци“: Ваксината е единственото средство срещу епидемията

  02.11.2021 21:27
Проф. Костадин Ангелов и проф. Асен Балтов пред граждани на кв. „Чолаковци“: Ваксината е единственото средство срещу епидемията

Ваксините срещу коронавирус са изследвани повече от тези за грипа –  зад страховете срещу тях няма нито един научен аргумент, казаха пред великотърновци медиците.

Проф. Костадин Ангелов и проф. Асен Балтов проведоха здравни консултации в кв. „Чолаковци“ във Велико Търново. Лекарите показаха каква реално трябваше да бъде ваксинационната кампания, стартирала по време на правителството на ГЕРБ и провалена от Румен Радев и Стойчо Кацаров. Повече от час те разговаряха с хората за ползите от ваксините срещу коронавирус и аргументирано опровергаха митовете срещу тях. 
Притеснявате се от неща, които не съществуват. Какво може да ви се случи – в рамките на 48 часа от дозата можете да вдигнете температура. Няма доказан риск за онкологични заболявания – напротив, хората с тези заболявания трябва да си поставят РНК-ваксина /Pfizer или Moderna/“, отвори проф. Ангелов на въпрос дали има негативни последици от ваксините срещу коронавирус. 
"РНК-ваксината срещу Covid е разработена на базата на технология и методика, започнати още през 2003-а година срещу рак. И благодарение на тези учени, на техните изследвания в продължение на 15 години ние успяхме толкова бързо да получим ваксина срещу Covid. Нямаме друго средство, с което да преборим пандемията“, отговори проф. Асен Балтов на въпрос за времето за разработка. 
„Когато ваксинационната кампания започна, в „Пирогов“ поставяхме до 1500 дози дневно на хора от всякакви възрасти. Вижте другите държави – повече от 80% от хората вече са ваксинирани, ходят свободно. От вчера е разрешена бустерна доза и на „Модерна“, а подсилваща доза може да бъде приложена и при хората, имунизирани с „Астра Зенека“, добави проф. Балтов.
Пациенти с диабет, астма, белодробни заболявания – задължително да се ваксинират, призова проф. Костадин Ангелов. Имунизацията не е противопоказна и за хора с Хашимото, каза още той. 
Говоренето как скоро ще има българска ваксина е заиграване със страховете и надеждите на хората. България не разполага нито с изключително специфичната апаратура, нито с техниките и методите, с които може да се създаде в кратък срок ваксина срещу коронавирус. Няма и къде да я произведем, обясни Костадин Ангелов. 
Нека се доверяваме на доказани експерти“, призоваха кметът Даниел Панов и кандидатите от листата на ГЕРБ проф. Любомира Попова, Станислав Стоянов, Никифор Тодоров и Георги Тодоров. 
Здравните консултации на двамата лекари продължават и утре /3 ноември/. В 8:30 ч. проф. Ангелов и проф. Балтов ще бъдат в лекарската практика на д-р Емилия Георгиева от Стражица, в 12:00 ч. – в с. Раданово, в кабинета на д-р Емил Енчев, а в 15:30 ч. – в Пенсионерския клуб в с. Ресен.


Ключови думи
ГЕРБ Балтов Костадин Ангелов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати