Събота, 03 Юли 2021
            
Избори 2021

Педагози от Велико Търново пред ГЕРБ: Възвръщането на авторитета на българския учител е безспорно постижение

  02.04.2021 10:57
Педагози от Велико Търново пред ГЕРБ: Възвръщането на авторитета на българския учител е безспорно постижение

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев /водач на листата на ГЕРБ – СДС в Стара Загора/ и кандидатите за народни представители на коалицията от Великотърновски регион проф. д-р Любомира Попова, Станислав Стоянов, Вероника Михайлова и Никифор Тодоров обсъдиха с преподаватели и училищни директори от областта постиженията и перспективите в сферата на просветата. Над 80 учители от старопрестолния град и региона се включиха в онлайн срещата „Образование за следващото поколение”.

Проф. Попова подчерта реформаторския заряд на сегашния екип на МОН и енергията, която внася лично министър Вълчев, който само през последните 4 години многократно е бил във великотърновския район - от Дунава в Държавната търговска гимназия с вековна история до Еленския балкан – в китното село Майско. Всъщност, с неговата лична намеса беше спасено от закриване и училището в Поликраище.  По рано днес по инициатива на председателя на Кметския съвет проф. д-р Георги Георгиев и проф. д-р Марияна Георгиева министър Вълчев и проф. Попова бяха удостоени с отличия за родолюбие и принос към образованието от местната общност.

„Добър ден на една от най-добрите образователни общности в България“ – с тези думи се обърна към великотърновските преподаватели и образователни дейци министър Красимир Вълчев. „Разговорът за образованието е разговор за нашето общо бъдеще. Иска ни се той да бъде положителен и градивен“ – подчерта образователният министър.

„Направеното е много, но политиките в образованието изискват устойчивост, за да усетим резултатът“, подчерта Вълчев и припомни, че ако днес не сме доволни от българското образование, това са резултатите от предходни политики.

За по-нататъшното ускорено социално-икономическо развитие и модернизацията на обществото е от особено значение политиките в образованието да продължат. В следващите години системата на образованието ще разполага с много по-голям ресурс както за поддържане ръста на заплатите за учителите, така и за привличане на млади кадри, за развитие на ключовите компетентности и уменията на 21-ви век, насърчаване на образователните иновации и повишаване мотивацията за учене, така и за мащабни проекти за обновяване на училищната среда.

Програмата за Великотърновска област включва както изграждането на нови детски градини, така и значителни инвестиции за реновиране, за изграждане и развитие на училищна спортна база, за създаване на STEM центрове в училищата, които са новите средища за формиране на знания и съвременни умения.

По време на срещата бяха обсъдени Механизмът за задържане на децата в училище, облекчаването на административната тежест за ръководителите на учебните заведения, атестирането на учителите. Участниците в дискусията изразиха увереност, че ще продължи развитието на добрите политики в сферата на образованието.

В работната дискусия взе участие и д-р Юлиян Петров – председател на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Повишаването на заплатите на учители в детски градини и училища вече е факт и ги нарежда сред предпочитаните професии. Трайната тенденция, към която ГЕРБ се стреми е да поддържа техните нива с поне 125% над средната работна заплата в страната, а за преподаватели във висшите учебни заведения – със 140%. Увеличенията касаят и непедагогическия персонал. Повишаване на заплащането на психолози, логопеди, педагогически съветници и ресурсни учители и откриване на повече такива работни места са стъпки на МОН, които професионалните организации високо оценяват.

Бюджетът на образователното министерство предвижда повече средства за стимулиране работата на учители в отдалечени училища и с уязвими групи. Значителни средства са предвидени за създаване на дигитална библиотека за безплатни уроци през новия мандат на правителството.

Към повече умения, базирани на получените знания, ще бъде ориентирана реформата на учебните програми.

Над 80 преподаватели от великотърновска област взеха участие в дискусията „Образование за следващото поколение”.

 

 


Ключови думи
ГЕРБ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати