Понеделник, 28 Юни 2021
            
Велико Търново Избори 2021

Програмата „България следващо поколение“ единствена поставя културата редом с приоритета образование

  30.03.2021 14:05
Програмата „България следващо поколение“ единствена поставя културата редом с приоритета образование

Програмата на партия ГЕРБ за новия мандат е ориентирана към всички ключови сектори на обществения живот и културата има своето приоритетно място. Това каза кандидатът за народен представител от листата на ГЕРБ – СДС Станислав Стоянов, който се срещна с колектива на духовия оркестър и артистичния състав на Музикално-драматичнен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Близо два часа Стоянов обсъжда с музикантите и актьорите постиженията им, въпросите, които стоят на вниманието на целия сектор, като представи и акцентите в програмата на ГЕРБ, свързани с развитието на културата в България.

Благодарни сме на Община Велико Търново и на кмета Даниел Панов за подкрепата към великотърновския театър през местния бюджет. Следващата важна стъпка е държавата да се включи по-активно в процесите за подпомагане на културните институции, защото именно те поддържат духа на нацията, каза на срещата директорът на МДТ Васил Вълчев.

Държавната подкрепа ще осигури повишаване на заплатите на артистите и музикантите, ще им гарантира и сигурност, увери Станислав Стоянов и даде за пример сектора на образованието, който беше буквално вдигнат на крака през последния мандат на правителството. Той подчерта, че освен през програмно финансиране и конкурсните сесии на Националния фонд култура, програмата на ГЕРБ предвижда да бъде развита системата на делегираните дейности в сферата на културата и държавата да стане сериозен партньор на общините в издръжката и развитието на творческите колективи.

Единствената от предизборните програми, която визира обвързването на националната култура с образованието и бизнеса е тази на коалиция ГЕРБ – СДС“ така Стоянов коментира повдигнатия въпрос за кадровите проблеми в културния бранш. Обучението на един музикант обикновено продължава повече от 20 години и за да дойдат да работят при нас млади хора, те трябва да получават достойно възнаграждение, споделиха оркестрантите.

Станислав Стоянов се ангажира да потърси съдействие от кметската управа и общинските съветници от ГЕРБ, за да бъде изпълнена една голяма мечта на музикантите от духовия оркестър, а именно в парк „Марно поле” да бъде изградена специална покрита естрада, на която те да изнасят безплатни концерти за гражданите и гостите на града. Идеята е сцената да бъде използвана след заявка в Общината и от всички творци – певци, музиканти, артисти, които искат да презентират своето изкуство.

Васил Вълчев припомни, че е готов проектът за цялостен ремонт на сградата на театъра, който е на стойност над 6 млн. лева, а от Министерството на културата вече са отпуснати първите 280 000 лв. за Камерната зала. „Нашият театър със своята 150-годишна история заслужава да възвърне своята слава на водеща културна институция в града и затова разчитаме на вашата подкрепа като станете член на Комисията по култура в новия парламент“, заявиха музикантите и артистите пред Станислав Стоянов. Те споделиха и надеждата си, че той и колегите му ще работят активно за повишаване на бюджета за култура в държавата.

Станислав Стоянов обясни още, че сред сериозните стъпки за интеграция на образованието и културата в новия мандат на ГЕРБ е и предвиденото включване на театрални постановки в преподаването на материала в училищата и в предучилищното образование, защото това е важна стъпка от изграждането на децата и младежите и формирането на техните ценности. Много е важно и значителното разширяване закона за меценатството, предвидено в програмата на ГЕРБ, което ще даде стимул на бизнесмени, които искат да подкрепят творци и творчески проекти, завърши Стоянов.


Ключови думи
ГЕРБ Станислав Стоянов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати