Петък, 16 Юли 2021
            
Политика

ГЕРБ ще предложи правителство, въпреки малките шансове то да бъде подкрепено

  12.04.2021 14:46
ГЕРБ ще предложи правителство, въпреки малките шансове то да бъде подкрепено

ГЕРБ ще предложи правителство, чийто персонален състав ще стане ясен съвсем скоро. В него ще има и приемственост, и промяна, стана ясно на нарочен брифинг на партията, на който бе представен анализ на изборните резултати.
Като първа политическа сила ние сме длъжни, в името на доверието на тези 840 хил. български граждани, да предложим правителство, въпреки малките му шансове то да бъде подкрепено в следващия Парламент. Ще предложим правителство, което от ден първи би могло да работи, да решава проблемите и да гони амбициозните цели, които сме си поставили. Истината е, че българските граждани дадоха много сложна задача на политиците. Надявам се всички да бъдат на ниво, за да бъде решена тази задача. Притеснява ме, че сведохме политиката до песни, танци, надвикване. А политиката е вземане на тежки решения, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.
Дончев благодари на всички български граждани, които, въпреки опитите да бъдат отвратени от изборния процес, отидоха да гласуват, благодари и на изборната администрация.
Победата е въпреки всичко – въпреки горещото политическо лято от миналата година, въпреки ефекта на изхабяване от престоя във властта, въпреки пандемията, социално-икономическата криза, въпреки опитите да бъде омаскарен изборният процес, въпреки консолидацията на няколко политически сили, които не разбрах за какво се бореха... Времето на големите приказки свърши, дойде време да се взимат решения, каза Дончев.
От ГЕРБ представиха фактите от 4 април. Партията печели 14-ти избори, които се провеждат от създаването й, и 5-ти поредни парламентарни. Има победа в 24 изборни района. От 265 общини в страната, ГЕРБ побеждава в 169, като в тях живеят близо 75% от населението в България. Партията е устойчива във възрастовата група 30-60 г. 70% от работещите дават своя вот за ГЕРБ, сред хората в пенсионна възраст процентът е близо 19. 42% от гласувалите за ГЕРБ са висшисти. Близо 40% от гласопадавателите на партията са в областните градове, в малките населени места - приблизително 42%.
ГЕРБ спечели тези избори и не може да бъде заобикаляна в Парламента. Обратното може да завърши зле. Моля да не го четете като страст за властта. Ако имаш крехки рамене, властта  може да ти счупи гръбнака, коментира Дончев.
Демокрацията никога не може да бъде предозирана, категоричен бе още той. Колкото пъти трябва да има избори, толкова. Няма как един политик да се притеснява да иде на състезание. Съвсем друг е въпросът как ще се отрази на дългосрочните цели на страната серия от краткосрочни правителства. По природа не съм плашлив, нямам уплах и от служебен кабинет, каза още Дончев.
Направихме това, което обещахме, за да осигурим правото на всеки български гражданин да гласува и да бъде опазено здравето му. Да управляваш означава да защитаваш интересите на всеки отделен човек, не да разделяш, а да обединяваш, коментира и проф. Костадин Ангелов. 


Ключови думи
ГЕРБ правителство
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати