Петък, 20 Май 2022
            
Избори 14 ноември 2021

Почетният гражданин на Горна Оряховица Светла Златева: Световните ни шампиони показват, че България има голям потенциал, тежи ми да сме все на опашката в другите класации

  28.10.2021 08:16
Почетният гражданин на Горна Оряховица Светла Златева: Световните ни шампиони показват, че България има голям потенциал, тежи ми да сме все на опашката в другите класации

Светла Златева е една от големите спортни гордости на България. Тя е 5-кратен световен рекордьор в бягането на 800 м и първият български спортист с олимпийски рекорд. Държи и 34 национални рекорда. Именитата ни лекоатлетка е участвала в две Олимпиади, както и в много Европейски и Балкански първенства.

Част от професионалната биография на шампионката е позицията на специалист продажби към най-голямото летище в България, както и опит в администрирането на процесите и координиране на управленските екипи в търговско дружество. Била е и служител в МВР. Завършила Софийския университет през 1979 г., като специалността й е „Преподавател по химия и физика“.

Легендарната Светла Златева, която е почетен гражданин на родния си град Горна Оряховица, е човек с принципи и обществена ангажираност. Тя е в Инициативния комитет на учредената точно преди една година партия „Републиканци за България“, която участва в изборите, заедно с КОД, в коалиция „Национално обединение на десницата“.

Светла Златева е сред кандидатите от силната великотърновска листа на обединението, която е с номер 7 в изборната бюлетина.

- Г-жо Златева, Вие сте част от листата на Национално обединение на десницата. Защо решихте да се включите в политиката и то точно в момент на крайно противопоставяне, до каквото ни доведоха досегашните управляващи?

- Честно казано, никога досега не съм участвала в политически формации, въпреки че съм имала много покани. Но основната причина да стана учредител и да съм част от Републиканци за България е председателят на партията Цветан Цветанов. Аз го познавам от 30 години. Изключителен човек е, притежава абсолютно всички качества, които трябва да има един световен шампион, просто насочи усилията си в друга посока. Той ме е спечелил много отдавна с неговото трудолюбие, с разбиранията си. Присъствала съм на моменти, в които е вършил невероятно много работа и то за толкова много хора. Винаги е помагал. Исках да подкрепя такъв изключително трудолюбив, интелигентен и амбициозен човек, с морални и чисти качества. Разбира се, подкрепям и каузите му, и смятам, че са полезни за обществото.

- С какво Републиканци за България могат да бъдат полезни занапред?

- На първо място с ценностите, които имаме смелостта да отстояваме – че правата задължително вървят и със задължения, че човекът трябва да се образова, усъвършенства и развива, без някой да му е длъжен, че можеш да харчиш само, колкото си изкарал, че в основата на просперитета са хубавото традиционно семейство и християнските добродетели…

Но освен всичко това, Републиканци за България, респективно и коалицията Национално обединение на десницата, разполага с изключителни експерти във всяка сфера. Понеже сега е много актуална темата за тока, ще припомня, че част от експертния състав на партията е един от всепризнатите енергийни експерти у нас Христо Казанджиев. Той още от началото на тази година предупреждаваше за кризата, която се задава и апелираше за спешни мерки. Тогава в управленската програма на партията беше заложено изготвянето на нова енергийна стратегия, но не получихме възможност да присъстваме в НС и да работим за това.

Не на последно място – Републиканци за България, а сега и коалицията „Национално обединение на десницата“ издигат и застават само зад разумни, цивилизовани и отговорни хора, като кандидат-президентската двойка в лицето на Горан Благоев и д-р Ивелина Георгиева, които също са с номер 7.

- От позицията на един шампион, какво е главното качество, което е необходимо на българите, за да преодолеем всички тези кризи, в които държавата затъва?

- Не само за шампион, а за всеки човек, основното, което трябва да има е труд, дисциплина, цел и последователност. Без тях, просто нищо не се получава, в никоя област.

- Колегите Ви от листата на Национално обединение на десницата не крият, че са горди да бъдат рамо до рамо с Вас. Какъв съвет бихте дала на по-младите кандидати от Вашата политическа сила, пък и на всички останали участници в предизборната надпревара?

- На колегите бих дала следния пример. Ако да речем, сравним нашата държава с един национален отбор по лека атлетика, всеки отделен атлет си има треньор. Ако треньорът е добър, ако атлетът е трудолюбив, ако имат цели, спортистът ще постигне абсолютно всичко, щом има желание и е постоянен. Но този отбор и като цяло трябва да се ръководи от кадърни хора. Така е и за държавата – ако се ръководи от кадърни хора, тя също ще прогресира.

Всички тези световни шампиони, които имаме показват, че България има голям потенциал. За да стигнем върха на света, значи имаме много можещи хора. Но трябва да изкореним някои качества като злоба и завист, като това да си гледаш само часовника, докато си на работа, вместо да си вършиш задачите.

Искам и да подчертая нещо, което много ми хареса - изказването на нашата кандидатка за вицепрезидент д-р Ивелина Георгиева при нейното представяне в началото на кампанията. Страхотна е тази жена, буквално ме разплака… Та тогава тя разказа за прочутите котленски килими, като даде чудесен пример с тези черги, които се правят от разнородни нишки, но стават здрави и красиви, щом са свързани правилно. Както една котленска черга има нужда от спойка между отделните нишки, за да е устойчива и красива, такава спойка трябва да има и между хората - ние сме колоритен народ. Това се постига от тъкача, респективно от правителството.

Освен необходимите трудолюбие и талант, всичко опира и до това да имаме стабилно ръководство, което да мисли за хората, а не за собствените си изгоди.

На всеки от участници в предизборната надпревара от всички политически сили, бих искала да кажа да работи спрямо съвестта си. Най-вече да бъдем добри хора. Всеки, ако е добър човек, добър към другия, към съседа си, към колегата - тогава животът ще бъде по-добър.

След като можем в спорта да бъдем световна сила, защо по другите класации, все сме на опашката – все сме най-бедни, най-болни… Как така, в една сфера можеш да бъдеш номер 1 в света, а в същото време цялата държава да стои на последно място по различни показатели. Това е нещо, което винаги ми е тежало. Ако мога с нещо да помогна, колкото и малко да е, бих искала да помогна. Затова сега съм част от този отбор с номер 7.  

- Като почетен гражданин на Горна Оряховица, какво е онова, което най-силно желаете за родния си град и за което ще работите, ако бъдете част от Народното събрание?

- Тук пак ще спомена Цветан Цветанов, защото съм свидетел колко много е помагал на града. Макар, че сега не живея в Горна Оряховица, се връщам често. Искам градът да е приветлив и чист. Да има много работни места и да се наблегне на здравеопазването.

- Как ще мотивирате съгражданите си и жителите на областта да отидат до урните?

- Аз не съм човек на приказките, повече съм по действията. Само с приказки нищо не се променя –не и към добро. Точно това видяхме през последните месеци. И в крайна сметка, стига толкова избори, не е нормално. Наистина призовавам хората да гласуват, защото само със стоене вкъщи пред телевизора или пред монитора, нищо няма да се оправи. И призовавам да изберат номер 7 за кандидати за народни представители и номер 7 за президент и вицепрезидент. 

 

 


Ключови думи
Светла Златева Национално обединение на десницата
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати