Сряда, 18 Май 2022
            
Велико Търново Избори 14 ноември 2021

Мустафа Карадайъ във Велико Търново: Време е за нов етап в българската демокрация

  19.10.2021 22:08
Мустафа Карадайъ във Велико Търново: Време е за нов етап в българската демокрация

Живеем във време на разединение, но и на увереност, че с общи усилия можем да направим нашата родина България по-добро място за живеене – сега и в бъдеще. От всички срещи, които проведох през последните седмици в Европа и у нас, получих увереността, че е дошло време за нов етап в развитието на демокрацията в България. Получих уверението, че мога да бъда кандидат за президент, заедно с г-жа Искра Михайлова като кандидат за вицепрезидент. Защото ако според Конституцията президентът трябва да олицетворява единството на нацията, то ние с г-жа Михайлова, с цялата си политическа биография сме доказателство за това единство на нацията. Защото още от самото създаване на ДПС основната ни философия за правене на политика е философията на заедността. Различните да бъдем заедно. Всеки от различните да отстоява своята идентичност, ако трябва дори да помогнем на различния да отстоява своята идентичност. Но да бъдем заедно и заедно да градим общото ни бъдеще в нашата родина България. За нас различието не е проблем, то е богатство. Ние, различните, трябва да градим по-доброто си настояще и по-доброто бъдеще за нашите деца и внуци в нашата родина България.

С тези думи се обърна към съмишленици от област Велико Търново кандидатът за президент на България и лидер на ДПС Мустафа Карадайъ.

Днес през Старата столица мина т. нар. централен лъч от предизборната кампания на партията, която е под №17 в бюлетината.

Заедно с Карадайъ на място бяха зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев, който е и втори в листата на ДПС с кандидати за народни представители от област та, Халил Летифов, областният лидер на Движението Гюнай Далоолу - също е кандидат-депутат, общински председатели. Със специално видеообръщение задочно присъства и кандидатът на ДПС за вицепрезидент Искра Михайлова.

За някои хора в институциите е необходимо да бъдат кардиохирурзи и да виждат какво има в сърцата на хората и да търсят различието, вместо да четат Конституцията и да търсят обединението. Заставам пред вас и заявявам, че с г-жа Искра Михайлова ще бъдем гарант за спазването на Конституцията и законите на страната и във всичките си действия, както и досега, ще работим за интересите на народа и държавата. Ще работим за премахването на омразата, разделението, противопоставянето, агресията в обществото. Това е нашето призвание – да сме обединители на нацията. Различните оправдания, че президентската институция няма власт, са само оправдания – освен да бъде обединител на нацията, президентската институция е призвана да предлага и задава обединяващи национални каузи. А не да влиза в окопите на политическите битки. Заставам пред вас и ви предлагам една такава цел за нашата родина България – в най-скоро време България да достигне средните европейски стандарти на живот. Като президент и вицепрезидент ще задаваме тази посока – изпълнителната власт и Народното събрание да работят за ускореното икономическо развитие на страната, за да постигнем час по-скоро средните европейски стандарти на живот. Задавам още една цел – като президент и вицепрезидент ще работим така, че да има безплатна и достъпна детска градина за всяко дете в България. Убеден съм, че тези неща ще се случат, защото ние от ДПС сме доказали, че сме хората, които можем да предлагаме обединяващи национални цели и да ги постигаме във времето, заяви Мустафа Карадайъ. 

Даде и пример – как през 1991 г., когато все още съществува Варшавският договор, създателят на ДПС и настоящ почетен председател д-р Ахмед Доган от трибуната на Народното събрание заявява, че мястото на България е в ЕС, но че преди да стане член на ЕС, България трябва да стане член на НАТО. 

Левите бяха категорично против. Но ДПС направи така, че да се получи съгласие между политическите партии от дясно и от ляво и след това да се получи и съгласие в обществото. Така през 2004 г., когато бяхме в централната и изпълнителна власт, България стана член на НАТО. Д-р Ахмед Доган получи златен медал от Конгреса на САЩ за приноса му за членството на България в НАТО и за приноса му за мирния преход от комунизъм към демокрация, припомни кандидат-президентът. 

Така работи ДПС – с обединяващи цели. Знаем, че тези избори ще бъдат трудни, но ви уверявам, че си заслужава. Защото платихме висока цена, за да докараме демокрацията в нашата родина. Свидетели сме как през последните 12 г., и особено през последните 5-6 месеца, се руши демокрацията в България, руши се държавността. А наш дълг е да пазим отвоюваната свобода и демокрация. Ежедневно, ежечасно. Затова с кандидатурата ни заявяваме, че е дошло време за нов етап в развитието на демокрацията в България. В ЕС никой не се интересува от различието на другия, за да го  ползва като инструмент за омраза, разделение, противопоставяне, напротив. Там се интересуват само от това какво си правил досега, какъв е потенциалът ти и какво можеш да направиш,е убеждението на Карадайъ.

Президентът трябва да е мостът между политическите партии, между институциите, да е гарант за спазването на Конституцията, категоричен бе и Йордан Цонев. Радев е всичко друго, но не и това, коментира Цонев.

И изреди само част от грешките на президента – като назначаването за министър на човек с двойно гражданство. Зад гърба на хората направиха служебен кабинет, същото го повториха в 46-то Народно събрание. Прикъткаха БСП и когато третият мандат отиде в БСП – бламиране. Така отидохме на трети избори. Това стана по волята на действащия български президент Румен Радев – съзнателно, с нездрав вкус към властта, в комбинация със задкулисието на кръга „Капитал”. Затова сме на трети избори тази година, затова сме без редовен кабинет, затова еврокомисарите ни казаха, че ще приемат плана за възстановяване и развитие само от редовен кабинет. Затова сме в тази тежка комбинация от кризи. Защото сегашният български президент не се води от Конституцията и от волята на народа. А нашият път е да разобличаваме задкулисието, за да го отстраним от политическите процеси в България, защото компрометира демокрацията. И защото искаме да имаме президент, който олицетворява единството на нацията и който ще обича еднакво всички български граждани и еднакво ще се грижи за тях. Само ние имаме такава кандидатура, категоричен бе Йордан Цонев.

Заради липсата на диалог имаме политическа криза, е мнението и на Халил Летифов. Отговорността за президентските избори е на всеки един от нас, същото е и за парламентарните избори. Докога ще търпим някой да проваля надеждите на хората, риторично попита Летифов.

Към единение призоваха също Гюнай Далоолу, депутатът в 45-о народно събрание и настоящ кандидат Мастън Мастънов, колегата им и координатор на Женското дружество на ДПС Фатме Етемова.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Ключови думи
ДПС Мустафа Карадайъ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати