Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

В Горна Оряховица подготвят първия етап от проекта за подмяна на старите печки

  10.10.2021 08:33
В Горна Оряховица подготвят първия етап от проекта за подмяна на старите печки

Община Горна Оряховица подаде апликационната форма за участие в програмата за подобряване на атмосферния въздух чрез замяна на стари уреди за отопление на твърдо гориво с по-екологични варианти. Това стана възможно, след като Общината спечели дело срещу МОСВ за отстраняването си от програмата при първоначалното кандидатстване. Съдебното решение принуди Оперативна програма „Околна среда” да увеличи първоначално определения бюджет на програмата и той вече е над 119 милиона лева, от които над 8 млн. лв. са предвидени за Горна Оряховица. В рамките на тези средства се очаква около 2000 - 2500 домакинства да могат да заменят сегашните си печки на твърдо гориво с нови уреди – камини на пелети, климатици или газ.

Предстои да се подпише окончателния договор за проекта в Горна Оряховица и да започне подготовка за реализирането му. Самият проект е разделен на два етапа. Първият предвижда пълен анализ на сегашното състояние, като ще се анкетират домакинствата и бизнеса с какво се отопляват в момента. На базата на този анализ ще се определи бройката на домакинствата, които могат да се включат, както ще се определи и вида на новите източници на отопление, които са подходящи.

Предстои да се пусне обществена поръчка за избор на изпълнител по този първи етап – Техническа помощ за изпълнение на дейностите по етап 1 от проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Горна Оряховица чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление”.

Дейностите по този първи етап са проучване на нагласите на населението, използващо отопление на твърдо гориво; организиране и провеждане на разяснително-обучителна работа сред населението; изготвяне на визия; разработване на механизъм за приоритетност на инвестициите в санирани сгради; обследване на домакинствата; изготвяне на средни/пределни цени за различните алтернативни форми на отопление; изготвяне на документация за обществена поръчка и изготвяне на проектно предложение за втория етап на проекта.

Първият етап трябва да завърши 7 месеца след избора на изпълнител. Тъй като процедурата ще е с европейско обявяване, което отнема повече време, изпълнител вероятно ще има избран най-рано в началото на следващата година. Така че в най-добрия случай вторият етап, който включва кандидатстване, определяне на бенефициентите и същинската подмяна на уредите, ще започне към края на следващото лято. Целият проект трябва да бъде завършен до края на 2023 г.


Ключови думи
стари печки Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати