Вторник, 27 Сеп 2022
            
Други

АПИ все още не е възложила планове за зимното поддържане на републиканската пътна мрежа

  08.10.2021 11:34
АПИ все още не е възложила планове за зимното поддържане на републиканската пътна мрежа

Няма възложени планове за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа от страна на АПИ към 30 септември 2021 г. Това де факто означава, че е спряна подготовката за предстоящия зимен сезон.

Това се казва в писмо на Българската браншова камара „Пътища“, изпратено до кметовете на общините, областните управители, областните дирекции на МВР и до ГДПБЗН. Камарата обединява строителните, пътноподдържащи фирми, проектантски бюра, надзорни фирми и доставчици на материали и суровини за пътно поддържане.
През всички зимни сезони до сега, нашите членове са полагали всички усилия, машини, хора и средства, за да осигурят проходимост на републиканските пътища. През последните няколко месеца бездействието на държавата по отношение на заплащането на изпълнените ремонти и липса на възлагане на подготвителни за зимния период дейности обрича кампанията по зимното поддържане за сезон 2021-2022 на провал, пише още в писмото.
От браншовата камара споделят, че с всяка година, чрез изпълнението на възложени подготвителни дейности, са подобрявали подготовката и организацията за зимата. Оставянето на стотици обекти в незавършен вид, липсата на належащи възлагания за ремонти на амортизираната и остаряла на повечето места пътна настилка, липсата на маркировка и ограничителни системи за пътища създават сериозни рискове от ПТП и загуба на човешки животи.
Липсата на всякакво възлагане на дейности и разплащане за изпълнени ремонти доведоха пътния бранш до колапс. Същевременно фирмите все още поддържат екипи за реакция при пътни произшествия, аварии и други извънредни случаи. Осигурени са служители и експерти за изпълнението на дейностите по осигуряване на безопасни условия на пътуване без яснота дали този труд ще бъде заплатен, се казва още в писмото на браншовата камара.
В документа е посочено, че към края на септември няма възлагане на планове за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа от страна на АПИ. Това означава, че де факто е спряна подготовката за предстоящия зимен сезон. Дори и да се осигурят средства на този етап, за фирмите е технологично невъзможно да се осъществи адекватна подготовка и доставка на сол и материали, необходими за зимния сезон
В резултат на това пътноподдържащите фирми са изправени пред фалит, а подготовката на републиканската пътна мрежа за зимния сезон е безвъзвратно закъсняла, са казва в писмото, подписано от инж. Стефан Чайков – председател на УС на Българската браншова камара „Пътища“.


Ключови думи
АПИ зимно поддържане
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати