Четвъртък, 19 Май 2022
            
Други

Преди снега: Държавата и фирмите още спорят за зимното поддържане

  06.11.2021 15:20
Преди снега: Държавата и фирмите още спорят за зимното поддържане

Десетина дни преди обичайното обявяване на повишена зимна готовност държавата и фирмите още не могат да уредят отношенията си и план за зимно поддържане няма. И двете страни твърдят, че няма опасност пътищата от републиканската пътна мрежа да останат непочистени и неподдържани. Само че изострянето на взаимоотношенията поставя едно сериозно „но” до тези твърдения. А става въпрос за над 20 000 км в страната, част от които минават и през селища.

Ние имаме действащ договор и щем, не щем, дори да не ни плащат, ще го изпълняваме. Така че пътищата няма да останат непочистени, коментира единият от шефовете на „Пътни строежи – Велико Търново” АД Филип Маринов. Дружеството има петгодишен договор за поддръжка и зимно почистване на републиканската пътна мрежа на територията на област Велико Търново и на част от Габровска област. Договорът изтича в края на 2024 г., както и договорите на останалите фирми, отговарящи за другите райони на страната. Само че преди няколко месеца Министерството на регионалното развитие обяви, че финансирането по тези договори е надскочило заложения обем и те няма как да бъдат изпълнявани. През септември, когато падна и първият сняг по проходите, бе обявено, че зимното поддържане ще бъде възложено на фирмите по сега действащите договори. След това внезапно Агенция „Пътна инфраструктура” обяви екстрени обществени поръчки за избор на изпълнители на дейността. Поръчките са седем – за шестте района на развитие и за магистралите. За районите са разбити на отделни позиции по области. Заради спешността поръчката е по съкратения ред само с една седмица събиране на оферти. Обявена беше на 17 октомври и на 28 октомври трябваше да се отворят офертите. Оказа се обаче, че няма какво да се отваря, защото всички фирми от бранша бойкотират процедурата и няма нито една подадена оферта. Така процедурата се провали, а в същото време фирмите, които имат спечелени договори, оспорват пред КЗК самото решение за обявяване на обществената поръчка. Какво ще реши Комисията едва ли вече има значение, след прекратяването на процедурата.

Решението за откриване на процедура е безумно. Все пак се надявам здравият смисъл да надделее и да намерим някакво решение. Ние не сме получили и една стотинка тази година и някак не е редно да влизаме в нов сезон, преди да е разплатен старият. И въпреки това се подготвяме за зимата и сме готови да свършим нашата част от договореностите, които имаме с държавата. Няма да оставим България непочистена, но се надяваме и на коректност от другата страна, коментира Филип Маринов.

АРБАНАСИ ЩЕ СЕ ПОДДЪРЖА СЪС СМЕС ОТ ПЯСЪК И ХИМИКАЛИ

В същото време шефът на Областно пътно управление инж. Венцислав Ангелов обяви готовност за посрещане на зимата. На среща при областния управител, на която същото докладваха и десетте общини в областта, инж. Ангелов обяви,  че в готовност са 86 машини, които ще се борят със снега. Необходими за областта са 22 000 тона инертни материали, 3 хил. тона сол и 70 тона сухи химически материали. Анализът на данните показва, че към 30.10.2021 г. са осигурени 50% от необходимите инертни материали, 100% химически материали и 95% от необходимите количества техническа сол. Останалите количества ще бъдат доставени в срок. Изготвени са оперативни планове за действие при усложнена зимна обстановка.

Специално внимание Областно пътно управление насочва към пътя Горна Оряховица – Велико Търново през Арбанаси, който е сред най-рисковите участъци в областта, особено през зимата. Опресняване на маркировката и премахване на храсти и растителност до пътя са част от мерките. Предвидено е тази година по този път да се използва смес от инертни материали и химикали при опесъчаване, за да се получи по-добър ефект срещу обледяването.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА СЪЩО ОБЯВИ ПЪЛНА ЗИМНА ГОТОВНОСТ

Общинското предприятие „Поддръжка, пътна инфраструктура и озеленяване“ ще осъществява зимното поддържане на улиците в Горна Оряховица. За обезопасяването на 90-километровата улична мрежа са осигурени 120 т. пясък и 180 т. сол. При необходимост ще бъдат закупени още инертни материали. Изготвен е график за снегопочистване и опесъчаване на улиците, като те са категоризирани в три групи според степента на важност. Направена е организация за почистването на паркове и паркинги в Горна Оряховица. Общинското предприятие разполага с 6 специализирани автомобила с гребло, два пясъкоразпръсквача и един грайферен товарач. Машините са подготвени за работа при зимни условия.
През зимния период общинска администрация няма да дава разрешения за разкопаване на улици, алеи, тротоари, зелени площи и вътрешноквартални пространства, освен при аварийни случаи. Тротоарите и улиците трябва да бъдат почистени от строителни материали.
Чрез обществена поръчка е определен изпълнител за зимно поддържане и снегопочистване на четвъртокласната пътна мрежа в общината, както и в по-малките населени места – Писарево, Горски горен Тръмбеш, Горски долен Тръмбеш, Стрелец, Паисий, Правда, Янтра, Върбица, Крушето. Това е „Глобъл Клинър“. Фирмата ще почиства и републикански път ІІІ-514 в Долна Оряховица.

В четирите големи кметства в общината – Долна Оряховица, Първомайци, Поликраище и Драганово, кметовете трябва да сключат договори с организации и фирми за наемане на техника, която ще почиства улиците от снега.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
зимно поддържане
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати