Петък, 07 Яну 2022
            
Велико Търново Други

Кметът Панов посети разкопките на Представителния комплекс на Трапезица

  06.10.2021 07:30
Кметът Панов посети разкопките на Представителния комплекс на Трапезица

Представителният архитектурен комплекс от XIII век в югоизточната част на Трапезица е сред основните обекти в археологическите проучвания в крепостта. Изследването на сградата с внушителни за Средновековието размери е дело на археолога доц. Мирко Робов от Археологически музей с институт при БАН.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов посети разкопките и разгледа част от новите открития на доц. Робов и екипа му. През настоящия археологически сезон те продължиха с напредъка по проучването на сградата. Сред находите са монети от почти целия столичен период на Търново, много керамични съдове, железен харпун и др. Част от монетите се отнасят към 40-е години на XIII век, което показва че намиращата се в съседство Църква №4 е строена именно тогава, а не през XIV век.

Представителният комплекс вероятно е бил архиерейска или светска резиденция, но не е нито жилищен комплекс, нито манастир, обясни доц. Мирко Робов. Запазените елементи от основата на сградата позволяват нейното реставриране, което е заложено и в бъдещите планове за реконструкцията и социализацията на крепостта Трапезица. Те поставят акцент върху района на Южната кула на крепостта, която се намира непосредствено срещу Царевец и църквата „Свети Четиридесет мъченици“. С реставрация на крепостните стени около портата, църкви и други обекти, както ис  възстановяване на пешеходната пътека, започваща веднага след каменния мост в кв. „Асенов“ Трапезица ще привлече още по-голям туристически интерес, а достъпът до хълма ще бъде значително улеснен.


Ключови думи
Даниел Панов Трапезица Мирко Робов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати