Четвъртък, 02 Дек 2021
            
Горна Оряховица Други

Вазов и баба Илийца влязоха в урок по родолюбие в ОУ „Иван Вазов”

  20.09.2021 17:20
Вазов и баба Илийца влязоха в урок по родолюбие в ОУ „Иван Вазов”

На 22 септември 2021г. България се прекланя пред делото на Патриарха на българската литература Иван Вазов. С поредица от събития екипът на ОУ „Иван Вазов“ гр. Горна Оряховица отбеляза годишнината от смъртта на своя патрон. В часа на класа учениците чуха радиопредаване, подготвено от Литературния клуб „Вдъхновение“. Седмокласничките Ванеса Илиева и Сияна Величкова припомниха моменти от живота и делото на народния поет, прочетоха едно от неговите емблематични стихотворения „Моите песни“.

Не след дълго самият Вазов (актьорът Красимир Стефанов), в урок по родолюбие, рецитира свои стихотворения на петокласниците, на които тепърва предстои да се запознаят с герои от негови произведения. Основателят на „НЕзабравимата България“- д-р Искрен Красимиров, представи на учениците първия по рода си образователен спектакъл „ИВАН ВАЗОВ представя: Дядо Йоцо и Баба Илийца!“. В рамките на един учебен час петокласниците се потопиха в атмосферата на онези отминали времена, срещнаха се с баба Илийца и дядо Йоцо, докоснаха се до магнетичното слово на писателя.

Възпитаниците на литературния клуб към ОУ „Иван Вазов“ проведоха дискусия върху думите на известния български поет Кирил Христов „ Той беше силомерът на българския дух. Чрез него народът ни виждаше по-ясно своите истини, чрез него народът ни чуваше по-точно гласа на своята правда, чрез неговото майсторско слово народът ни изразяваше най-съвършено своите болки, своите радости, своите блянове за бъдещето, своя устрем към лъчезарните сфери на неземното, към духовно съвършенство.“

 


Ключови думи
ОУ Иван Вазов Искрен Красимиров