Вторник, 21 Дек 2021
            
Горна Оряховица Други

Вазов и баба Илийца влязоха в урок по родолюбие в ОУ „Иван Вазов”

  20.09.2021 17:20
Вазов и баба Илийца влязоха в урок по родолюбие в ОУ „Иван Вазов”

На 22 септември 2021г. България се прекланя пред делото на Патриарха на българската литература Иван Вазов. С поредица от събития екипът на ОУ „Иван Вазов“ гр. Горна Оряховица отбеляза годишнината от смъртта на своя патрон. В часа на класа учениците чуха радиопредаване, подготвено от Литературния клуб „Вдъхновение“. Седмокласничките Ванеса Илиева и Сияна Величкова припомниха моменти от живота и делото на народния поет, прочетоха едно от неговите емблематични стихотворения „Моите песни“.

Не след дълго самият Вазов (актьорът Красимир Стефанов), в урок по родолюбие, рецитира свои стихотворения на петокласниците, на които тепърва предстои да се запознаят с герои от негови произведения. Основателят на „НЕзабравимата България“- д-р Искрен Красимиров, представи на учениците първия по рода си образователен спектакъл „ИВАН ВАЗОВ представя: Дядо Йоцо и Баба Илийца!“. В рамките на един учебен час петокласниците се потопиха в атмосферата на онези отминали времена, срещнаха се с баба Илийца и дядо Йоцо, докоснаха се до магнетичното слово на писателя.

Възпитаниците на литературния клуб към ОУ „Иван Вазов“ проведоха дискусия върху думите на известния български поет Кирил Христов „ Той беше силомерът на българския дух. Чрез него народът ни виждаше по-ясно своите истини, чрез него народът ни чуваше по-точно гласа на своята правда, чрез неговото майсторско слово народът ни изразяваше най-съвършено своите болки, своите радости, своите блянове за бъдещето, своя устрем към лъчезарните сфери на неземното, към духовно съвършенство.“

 


Ключови думи
ОУ Иван Вазов Искрен Красимиров
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати