Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Горна Оряховица иска извънредно Общо събрание на ВиК „Йовковци”

  13.09.2021 13:55
Горна Оряховица иска извънредно Общо събрание на ВиК „Йовковци”

Общинските съветници в Горна Оряховица гласуваха на последното си заседание предложение за свикване на извънредно Общо събрание на ВиК „Йовковци” ООД, на което да се реши въпроса с отношенията с „Български ВиК холдинг”.

Община Горна Оряховица, която е най-голям акционер в дружеството след държавата, иска ВиК „Йовковци” да вземе решение, с което да позволи дяловете на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да бъдат прехвърлени на „Български ВиК холдинг” ЕАД. Това би трябвало да отвори вратите на дружеството, опериращо във Великотърновска област, към по-сериозни проекти и по-сериозно финансиране.

ВиК секторът е голям проблем в цялата държава и в търсене на поредния вариант за излизане от батака преди две години беше създадена Асоциация ВиК на всички общини в областта. Неин председател е областният управител, а най-голям е делът на най-голямата община – Велико Търново. Ефект от тази структура досега не се забелязва.

Последното, засега, образование, което трябва да оправи окаяните ни водопроводи и липсващата канализация е мегаструктурата „Български ВиК холдинг”. От там се очакват пари за големи проекти. Горнооряховска община например разчиташе от там да дойдат средства за решаване на водната криза в Драганово.

По една или друга причина обаче ВиК „Йовковци” ООД не бърза или дори няма желание да работи с холдинга, а без това пари в сектора няма как да дойдат. Затова и Горнооряховска община натиска за общо решение на всички общини съсобственици.

В момента държавата чрез МРРБ има мажоритарен дял във ВиК „Йовковци” ООД с 51%. Останалите 49% са на част от общините в областта. Най-голям е делът на Горнооряховска община – 20%. Което обаче по никакъв начин не си личи по инвестициите, заделяни от дружеството за общината. Следващият по големина дял е на Община Павликени – 12%. Полски Тръмбеш има 8%, Лясковец – 6%, Златарица – 2% и Сухиндол – 1%.

Междувременно пък големият акционер – държавата, свика Общо събрание на 16 септември, като първа точка в дневния ред е конкурс за избор на управител. Сегашният управител излиза в пенсия е обяснението за неочакваното свикване на ръководния орган на дружеството. Само преди 3 години инж. Димитър Владов, който ръководи ВиК „Йовковци” от 2013 г., спечели конкурс, който му гарантираше 5-годишен мандат. Едва ли решението за предсрочното му прекратяване е негово, но тепърва ще видим какво ще се случи.


Ключови думи
ВиК Йовковци ХХолдинг ВиК ОбС Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати