Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Кметът на Горна Оряховица жали избора на нов шеф на ВиК „Йовковци”

  07.01.2022 10:14
Кметът на Горна Оряховица жали избора на нов шеф на ВиК „Йовковци” Атанас Брънзев Стоев

Кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев е пуснал възражение до МРРБ заради избора на нов управител на ВиК „Йовковци”. Конкурсът за нов шеф на дружеството бе обявен на 2 октомври заради излизане в пенсия на досегашния управител Димитър Владов и приключи в последните дни от управлението на предишния министър Виолета Комитова.

В конкурса се включиха 11 кандидати, като 8 бяха допуснати до втория етап, на който трябваше да представят концепцията си за развитие на дружеството. Сред тях бяха главният инженер на дружеството Илия Сирмов, Калин Нейчев, Росен Трифонов, Игор Петров, Хари Павлов, Юлиян Иванов, Георги Новаков и Атанас Стоев.

След представянето на концепцията и събеседването, за победител в конкурса бе обявен Атанас Брънзев Стоев (на снимката). Той е бил кмет на Харманли в мандат 1995 – 1999 г. Бил е управител на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Хасково. През 2004 г. е избран за изпълнителен директор на „ЗММ Любимец“ АД, като представител на „Булвеста холдинг“ – АД, София. В мандата 2015 – 2019 г. Атанас Стоев е общински съветник в Харманли от коалиция „Алтернатива Днес“ в местния парламент.

След избора на МРРБ обаче тече срок за обжалване, на което имат право акционерите, преди новият шеф да бъде официално утвърден. От тази възможност се е възползвал горнооряховският кмет.

В конкурса участваха трима местни специалисти, защо изборът падна на външен човек. Нямаме никаква информация каква всъщност му е концепцията и с какво той е определен като по-добър. Напротив, от информацията, която имаме, работата му като управител на ВиК в Хасково се оценява като много слаба. Водният сектор има много проблеми и не е логично да ни пускат парашутист да ги решава. Така че дори и да не получа удовлетворителен отговор от министъра, ще бъда против на Общото събрание, коментира инж. Добрев.

Общото събрание на ВиК „Йовковци” за утвърждаване на новия управител е свикано за 14 януари. Следващата седмица трябва да има извънредна сесия на Общинския съвет в Горна Оряховица, на която трябва да се определи представител на общината и да се вземе решение каква ще бъде официалната позиция на най-големия акционер в дружеството след държавата. На практика обаче общините, дори и да се обединят, нямат шанс срещу големия си партньор, тъй като МРРБ държи контрола и може еднолично да наложи избрания шеф на дружеството.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
ВиК Йовковци Атанас Брънзев Стоев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати