Събота, 11 Дек 2021
            
Горна Оряховица Други

Децата от Поликраище учиха да оцеляват в планината заедно със старшина от НВУ „Васил Левски”

  11.09.2021 13:01
Децата от Поликраище учиха да оцеляват в планината заедно със старшина от НВУ „Васил Левски”

Старшина Йонко Христов от Националния военен университет „Васил Левски“ учи децата в Поликраище как да оцелеят в планината, като се доверят на собствените си умения, екипировка и наличните в природата ресурси. Повече от два часа продължи занятието „Методи и способи за оцеляване сред природата“, последно от поредицата събития, организирани от читалищната библиотека в горнооряховското село.

20-килограмова раница, пълна с най-нужната екипировка за планината, показа на малчуганите старшина Христов, който е главен инструктор в Професионалния сержантски колеж към Националния военен университет. Той им разказа как да подберат най-правилната екипировка за планината според съответния сезон.

„Идея нямам колко точно неща събира тази раница, но тежи приблизително 20 килограма. Събрал съм в нея ножове, тоалетни принадлежности, включително има слънцезащитен крем, защото е една от важните и често пренебрегвани вещи за планината. Има бисквитки, ядки, запалки, кибрит, чиито клечки специално лакирахме, за да видят децата, че така могат да го използват във влажно време“, разказва старшина Христов, докато продължава да вади различни видове спални чували, дъждобрани, ръкавици, обувки, снегоходки, въжета, ластици, палатка, хамак…

След това показа на децата как да си запалят огън, как от дъждобрана да си направят заслон, как най-бързо да си вдигнат палатката, как да се качат в хамака и да го използват като легло, как да си добият вода и след това да я пречистят, за да става тя за пиене. Кулминацията в неговата демонстрация беше преодоляването на трудни участъци с помощта на въже.

„Мисля че им хареса да връзват възли и особено се забавляваха да вдигаме палатките и да изпробват удобствата в тях. За догодина остана да направим занятие за оказване на долекарска помощ. Сигурен съм, че след това те ще имат вече елементарни умения и ще си помагат“, категоричен е старшина Христов.

Заедно с него в демонстрациите като асистент участва и младши сержант Светла Ганева, която работи в служба „Комуникационни и информационни системи” във Военния университет. От три години тя се занимава като доброволец с децата в читалище „Развитие - 1884“. Нейна е и идеята за това занимание по оцеляване, в което се включи старшина Христов.

Източник: НВУ „Васил Левски”


Ключови думи
оцеляване в планината Поликраище НВУ "Васил Левски"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати