Събота, 01 Oct 2022
            
Велико Търново Общество

Първокурсници от НВУ тренираха как се оцелява в природата

  27.04.2021 13:41
Първокурсници от НВУ тренираха как се оцелява в природата

Да оцеляват в природата тренираха курсанти първокурсници от Националния военен университет „Васил Левски“. В рамките на два дни момчетата и момичетата трупаха базови умения за лов и риболов, за преодоляване на водна преграда, разпалване на огън, връзване на възли и построяване на заслон. В един от учебните центрове бъдещите офицери имаха и алпийска подготовка.
„Това е първият етап и е оцеляване в природата. Уменията, които курсантите придобиват сега, ще ни дадат основа за провеждане и на тактическото оцеляване, което се провежда в пети курс. При оцеляването сред природата курсантите преминават през определени центрове, за да се научат как в полеви условия могат да си осигурят храна. Затова те сега тренират да правят примки и капани за различни животни. Една е примката за фазан например, другата за заек, съвсем е различен капанът за по-едър дивеч. Обучаваме ги и да ловят риба с подръчни средства. Когато в близост има водоем, те ще могат да си осигурят риба, която е безценна храна за човешкия организъм“, коментира полк. доц. д-р Милен Иванов, началник на катедра „Специализирана подготовка“.
Курсантите-първокурсници се учиха да подреждат и палят различни видове огън, за да могат да приготвят храната, която са успели да си осигурят.
„Един от важните центрове е този, в който момчетата и момичетата тренират преодоляване на водна преграда. Когато нямат друг маршрут за предвижване, освен през вода, те трябва да могат да си оборудват преминаването, да си направят сал от това, което природата около тях може да им предложи. Показваме им как да подредят и защитят имуществото си, за да остане то сухо, а те да преминат успешно до другия край на водната преграда“, допълва полк. Иванов.
Като част от тренировката да оцеляват в природата, първокурсниците преминаха базова алпийска подготовка и се учиха да строят различни видове заслони за спане./ сн. НВУ "Васил Левски"


Ключови думи
НВУ "Васил Левски"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати