Понеделник, 06 Дек 2021
            
Горна Оряховица Общество

Голям социален комплекс и старчески дом планират до Болницата в Горна Оряховица

  03.09.2021 10:24
Голям социален комплекс и старчески дом планират до Болницата в Горна Оряховица

До 10 септември общините трябва да постигнат разбирателство по области и да изработят единно предложение за мястото на съответната област на Социалната карта на България. За Великотърновска област трудните разговори тепърва предстоят, всъщност са днес. Спорът е общо взето само един – коя община да вземе повече места за услугата със сложно наименование, която простичко наричаме „Старчески дом”. Само за тази услуга МТСП не е разпределило бройки по общини, а е определило една обща бройка за областта – 136 места. И Велико Търново, и Горна Оряховица спорят за по-голяма квота от тази бройка на своя територия. Според горнооряховският кмет база, върху която трябва да се стъпи е нуждата от тази услуга. В Горнооряховската дирекция „Социално подпомагане” има 60 молби за настаняване в старчески дом, докато във Велико Търново няма чакащи, обяснява инж. Добромир Добрев.

За останалите социални услуги общините намират разбирателство и са постигнали баланс на областно ниво, за да има в областта представени всички необходими форми на подкрепа. Включването в социалната карта на България е изключително важно за общините. Грижите, предвидени в нея, стават автоматично държавни дейности. Те ще бъдат финансирани с над 1 милиард лева, предвидени за социални дейности в Плана за възстановяване и устойчивост. Така че Общините ще решат много проблеми с предимно застаряващото си население без да търсят собствени ресурси.

Голямото предимство на Горна Оряховица в търсенето на по-сериозно място в Социалната карта на България е проектът за обособяване на нов социален комплекс в близост до МБАЛ „Св. Иван Рилски”. След Болницата в посока Лясковец има терени общинска собственост, които могат да се окрупнят и да се оформи парцел от 25-30 дка, на който да се изградят базите за предвидените нови социални услуги. Прибавя се и част от парцела на Болницата, която не се използва в момента.

Освен изграждане на старчески дом, се предвижда и построяване на няколко къщички, в които да се преместят настанените в момента в Дома за възрастни хора с увреждания в Горски горен Тръмбеш. Отдалечеността на селото прави все по-труден проблема с намиране на персонал и най-вече със здравното обслужване. Близостта до Болницата е най-голям плюс на идеята за преместване на Дома, която всъщност е на повече от 15 години.

Освен това се предвижда и изграждане на хоспис на мястото на съборената болнична парова централа. Услугата става все по-търсена и е много трудно достъпна в областта.

На мястото на разрушената парова централа на Болницата ще се изгради хоспис

В рамките на комплекса ще се изградят още две сгради за двата Центъра, които сега са в квартал „Пролет” – за възрастни и за деца с увреждания.

Другият проект, който също е уникален за областта, е изграждане на рехабилитационен и терапевтичен център. Такава социална услуга също не се предлага в областта.

Изграждането на комплекса и целият проект за развитие на социалната политика на Общината също бе предложен на предварително обсъждане от групите в Общинския съвет и засега среща подкрепата на всички партии.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
социален комплекс Горна Оряховица старчески дом МБАБ "Св. Иван Рилски"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати