Петък, 30 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

ПП „Зелено движение“ с предложение как да бъдат спасени иглолистните дървета във Велико Търново

  24.08.2021 09:34
ПП „Зелено движение“ с предложение как да бъдат спасени иглолистните дървета във Велико Търново

Във връзка с питане на общинския съветник от ДБО Елена Чамурков, в ПП Зелено движение - Велико Търново извършиха фитопатологично обследване на две групи от иглолистни дървета, разположени в парка на кв. Колю Фичето и в района на Западния пътен възел.

При визуалното наблюдение и на двете места имаше признаци от заразяване с диплодиева некроза причинена от гъбата Shaeropsis sapinea, като в парка, освен типичните белези на поражение, изразяващо се в червеникаво-кафяво обагряне, се срещаха и напълно изсъхнали дървета. Взехме проби от заразените участъци и извършихме микробиологична посявка върху среда на агар с малцов екстракт. Три дни след посявката се образуваха колонии върху петрито, с което окончателно се потвърди първоначалната диагноза за диплодиева некроза, казват от ПП Злено движение.

Какво бихме направили в Зелено движение, ако зелените системи на град Велико Търново бяха под наше управление? На първо място - веднага щяхме да премахнем мъртвите дървета като потенциален източник за заразяване на вече здравите. На второ място - през есента щяхме да организираме събирането на опадалите иглички и шишарки и последващото им изгаряне и не на последно място в периода края на април, началото на месец май от следващата година щяхме да проведем трикратно третиране с мед, съдържащ фунгицид или такъв на основата на манкоцеб, допълват от Движението.  Диагностициараното заболяване е широко разпространено в Европа и един от основните причинители на изсъхването на иглолистните дървета там. И на двете места става дума за над 100 дървета на възраст 30-40 години и средствата, които бихме заложили в бюджета за следващите години за закупуване на необходимите препарати (които няма да надхвърлят повече от 1000 лева годишно), са значително по-малки от това тези дървета да бъдат изгубени, засадени нови, за развитието на които ще са необходими години занапред, посочват още от ПП Зелено движение – Велико Търново.


Ключови думи
ПП Зелено движение Елена Чамуркова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати