Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Журналистът Елена Чамуркова представи в Горна Оряховица романа си "Обществена поръчка"

  05.06.2018 20:30
Журналистът Елена Чамуркова представи в Горна Оряховица романа си \

Действителни събития с художествена измислица преплита в първия си роман „Обществена поръчка” журналистът Елена Чамуркова. Тази вечер книгата, която се оказа едно от най-търсените заглавия във Велико Търново през последните седмици, бе представена и в Горна Оряховица. Гостуването на Чамуркова бе по покана на НЧ „Напредък 1869” и постигна една от основните й цели – да събере на едно място хора с различни политически убеждения. Защото политиката трябва да е в името на общото благо, а не в името на една или друга обществена поръчка, е вярването на Елена Чамуркова.


Пред публиката в Горна Оряховица тя разказа за сюжетните линии, които се преплитат в романа – за главен редактор на местна медия и институцията, в която се е превърнала тя,  и за кмет, който се е устремил към втория си мандат.


В романа има много интриги, защото те са част от ежедневието. С изразните средства на литературата Елена Чамуркова изследва три вида власт – политическа, икономическа и медийна. Прави го с размаха на човек, който в продължение на 20 г. се е занимавал именно с тези теми. Не спестява обаче горчивата истина – че преплитането на тези три власти ражда олигарсите, и още по-горчивата – че все по-често медиите се налагат над другите две власти. Тревожно е, че медиите напоследък шантажират, или обратното – мачкани и използвани са, не скри огорчението си Елена Чамуркова.


В романа тя изследва още един феномен – обществената поръчка. Казва, че всяка вечер от телевизионния екран с всеки пореден случай на корупция политиците всъщност доказват колко вярно е написаното в книгата. Въпреки това Чамуркова не си позволява да назидава или да дава морални оценки – оставя това преимущество на читателя.


А той, читателят, не остава равнодушен. Доказателство за това е обратната връзка, която Елена Чамуркова получава всеки ден от излизането на „Обществена поръчка” до сега. Най-често я питат не я ли е страх и няма ли просто да седне и да напише кой реален човек се крие зад всеки от героите в романа.


Всеки има своите страхове, това е нормално човешко чувство. В „Обществена поръчка” героите, събитията, местата са описани така, че, където и да се чете романът, да звучат познато. След представянето на книгата във Велико Търново един политик ми каза, че с романа сякаш давам отговор на въпросите, които съм задавала като журналист, но на които така и не са ми дали отговор, сподели Елена Чамуркова.  И цензурата, и автоцензурата са полезни, ако предотвратяват разпространението на фалшиви новини. Всичко е в мярата, не бива да се прекрачва границата й и да се сервилничи. Ние, медиите, дресирахме публика, която не чете сериозни неща, сподели още от опита си Елена Чамуркова.


Пазя специално отношение към Горна Оряховица, тъй като тук започна професионалното ми израстване. Щастлива съм, че имах честта на работя и да се уча от колеги като Димитър Николов, призна още Елена Чамуркова. На представянето на „Обществена поръчка” в Горна Оряховица тя получи много цветя не само заради романа, но и за личния си празник – днес Чамуркова има рожден ден. Уважение към нея изказаха зам.-кметът на Горна Оряховица Йорданка Кушева, председателят на общинската комисия „Спорт и младежки дейности” в града – издателят Димитър Николов, бившият кмет на Лясковец и общински съветник Димитър Дервишев и още редица ценители на качественото писано слово от региона. 


Още за романа – на regnews.net/bg/roman-za-mrasnite-tayni-na-vlastta-izdade-zhurnalistat-elena-chamurkova-/#.WxbJJoouC1s
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Елена Чамуркова
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати