Вторник, 04 Яну 2022
            
Велико Търново Общество

Във Велико Търново обучават медицинските специалисти в детското и училищното здравеопазване за съвременния контрол върху диабета

  15.07.2021 15:31
Във Велико Търново обучават медицинските специалисти в детското и училищното здравеопазване за съвременния контрол върху диабета

Двудневно обучение за съвременните методи в лечението и контрола върху диабета се провежда във Велико Търново специално за медицинските лица в сферата на училищното и предучилищното образование. Форумът е част от национална кампания, финансирана от Международната фондация на Лайънс клубовете.

Близо 30 медицински лица от училища, детски градини и ясли, както и в социални услуги дискутират реални случаи от практиката, свързани с грижата за децата с диабет. Сред лекторите бе д-р Олга Славчева от СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ /София/. Основният акцент бе поставен върху хранителните режими и особеностите при проследяване на лечението.

Ръководителят на проекта Герго Гергов от „Лайънс клуб“ Видин подчерта, че целта е създаването на национална мрежа за борба с диабета, подобряване на информираността и превенцията на заболяването. Затова в кампанията в 28-е областни града в България се включват Лайънс клубовете, „Българска асоциация Диабет“, Българско национално сдружение по детска ендокринология и общините.

Медицинските специалисти в училищното и детското здравеопазване имат ежедневно наблюдение върху децата и правят възможно ранното откриване и последващото лечение на малчуганите с диабет, подчерта директорът на общинската дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова.


Ключови думи
диабет
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати