Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

Горнооряховчани мерят безплатно кръвната си захар в Световния ден за борба с диабета

  14.11.2018 11:15
Горнооряховчани мерят безплатно кръвната си захар в Световния ден за борба с диабета

Десетки горнооряховчани вече измериха кръвната си захар в инициатива, организирано от ДКЦ І ЕООД повод Световния ден за борба с диабет. Пунктът за безплатно измерване и консултиране е разположен пред сградата на Община Горна Оряховица. На място се раздават и информационни материали за диабета.


Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.
Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1).
Ефективното лечение може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%. Пациентът и лекуващият екип имат обща цел - да постигнат и поддържат добър контрол на стойностите на кръвната захар.
В България над 500 000 души са със захарен диабет, като повече от 150 000 дори не подозират за това. Диабетът е основен рисков фактор и причина за сърдечно-съдовата смъртност у нас.


Ключови думи
диабет
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати