Вторник, 27 Сеп 2022
            
Други

Десетки великотърновци премериха кръвната си захар в парка „Марно поле“

  06.07.2018 16:45
Десетки великотърновци премериха кръвната си захар в парка „Марно поле“

Десетки великотърновци премериха безплатно кръвната си захар в парка „Марно поле“. Инициативата е на пациентската организация „Диабет, предиабет и метаболитен синдром“, които за пръв път провеждат подобна акция в старата столица.
Днес всеки изследва безплатно стойностите на кръвната си захар, като измерванията се  извършваха от медицински лица. На преференциални цени бяха предлагани нови глюкомери с подарък – малък комплект тест-ленти. Лекари консултираха хората за последните тенденции при лечението и профилактиката на диабета, контрола на кръвната захар и  хранителните режими.
Според Наталия Любенова, която е психолог в СУ „Емилиян Станев“ все повече са случаите на диабет при децата.
„Спрямо предишни години, спрямо сегашните изследвания броя на хората с диабет от тип1 и тип 2 се е увеличил. Като по-чувствителни са станали децата към това заболяване. Възрастовата граница спада, има деца между 6-7 и между 9-12 години, които са болни от такъв диабет“, споделя Наталия Любенова. Нейните наблюдения показват още, че основната причина за отключване на диабета е стресът.
„Диабет от тип 2 е този, на който му казваме, че е старчески. Докато диабет тип 1 е агресивният диабет, този който се появява изведнъж. Диабетът е психосоматично заболяване. То е свързано и с начина, по който работи нашата психика“, категорична е Наталия Любенова.
По думите й все повече хора не могат да понесат психичното натоварване в ежедневието и отключват болестта. Специалистите съветват да следваме предупредителните симптоми на тялото и да променим начина на живот.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
диабет профилактика измерване
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати