Събота, 01 Яну 2022
            
Велико Търново Други

Големите наводнения: През юни водната стихия показва пълната си мощ

  03.07.2021 06:49
Големите наводнения: През юни водната стихия показва пълната си мощ

Юни 2021 г. се оказа един от най-дъждовните шести месеци  за областта през 21 век

 

Юни 2021 г. за Велико Търново и областта се оказа един от най-дъждовните шести месеци  през 21 век, поне до сега. Общото количество дъжд е 146 л/кв. м, което е 175 % от нормата. Но не тези високи стойности го определят като такъв, а броят на дъждовните дни. Небето като че ли просто се продъни и земята трудно попиваше всичката тази вода, защото общо 19 дни в месеца валя. Всъщност, през този юни най-дъждовният ден за Велико Търново се оказва 11-ти срещу 12-ти, когато над града се изсипват 32 л/кв. м. На 18-ти срещу 19-ти в Тодювци падат 33 л/кв.м, а в Козловец - 39 л/кв. м.

Най-скорошният ден, в който природата ни припомни за своята мощ, беше 26-ти. При преминаването на средиземноморски циклон се разви мощна купесто-дъждовна облачност и Велико Търново и Горнооряховско попадат под удара на три опасни явления накуп - силна гръмотевична буря, която започна в 7 без десет часа, градушка и интензивен валеж от 7 часа и 20 минути до 7 часа и 40 минути. За това кратко време над старата столица се изсипват 10 литра на кв. метър. По-ужасна е ситуацията по същото време в Полски Тръмбеш – с 55,6 л/кв. м дъжд, придружен с градушка. В Крушето – 38 л/кв. м, в Кесарево – 43 л/кв. м. Всички тези данни до тук за валежите, а и последващите, ни предоставиха метеоролозите от ХМО – Велико Търново, които имат 11 станции за измервания в областта, но без да покриват всички точки. Общо за час и половина във Великотърновско на този ден падат валежи, колкото е половинмесечната норма. Точно техният интензитет причини многото беди, информацията за които ни е още прясна. И ако бурята на 26-ти ни поуплаши, без да е необичайна, в съвременната история на Велико Търново и областта се случиха къде-къде по-страшни валежи и наводнения в годините назад. И все през юни или в първите дни на юли. Мнозина от пострадалите сигурно не искат и да си спомнят за тях. Болката по рухналите домове, градени цял живот и ужасната мисъл, че трябва да започнеш от нулата, страхът за живота и опитите за спасение от придошлата вода, погубените животни и покъщнина, залетите ниви, разрушените мостове, цялата безнадежност и мъка са документирани от съвременните летописци – местните медии. А и всеки навярно има своята памет за събитията. Нека си припомним кои бяха тези най-големи, а някои и с трагични последици юнски наводнения във Великотърновска област за 21 век.

Злокобната 2005 г.

На територията на Великотърновска област, а и в цялата страна тогава стават най-големите наводнения, с огромни щети за стотици милиони и мащабни разрушения на жилища, пътна и железопътна инфраструктура. Годината е белязана от три вълни. Първата е от 28-ми май до 9 юни, с валежи в областта до 40 л/кв. м, втората - от 2-ри до 11-ти юли с валежи над 160 л/кв. м, а третата през месец септември, като падналите валежи са 7 пъти над нормата. Разрушени са 26 моста в областта.

След обилни валежи между 2 и 4 юли, в с. Кесарево местната река вдига нивото си с 2 м над критичното и залива 200 къщи, или около 70 %. Удавени са 1300 животни, над 200 души прекарват нощта в училището. Мъж престоял над 10 часа на покрива на къщата си, докато дойдат спасителните екипи. Близо 200 м разлив при с. Първомайци залива Александровския мост. Селото остава без ток. В с. Бутово, община Павликени, р. Ломя излиза от коритото си, залива 110 къщи и разрушава 30. До кметството се стига с бронетранспортьор. Залети от р. Елия са и много къщи и дворове в Полски Тръмбеш и селата от общината Обединение, Климентово и Стефан Стамболово.

Паметен ден за Велико Търново става 4 юли

Тогава, в късния следобед за час и нещо падат 79 л/кв. м дъжд. Нивото на Янтра достига застрашителните над 11 метра, разлива се прекалено широко извън коритото си и потапя града. Потоп е най-точната дума, която определя случилото се. Дебела водна пелена вследствие дъжда покрива дори сравнително равния квартал „Бузлуджа”, където във всеки вход водата поглъща първите няколко стъпала от стълбищата към повдигнатите етажи, а в мазите тя е над метър. Но много по-страшно е в останалата част на Велико Търново. Целият Южен пътен възел е под толкова много вода, че по пътя Русе – Стара Загора мантинелите са залети и се виждат да стърчат само пътните знаци и указателните табели. Необезпокоявана, водата стига и залива хлебозавода на ниво метър и половина. Залята е и оцетената фабрика.

Напълно и за дълго е скрита жп линията. Най-ниско разположените къщи в кварталите „Асенов” и „Света гора” са до покривите във вода. Залят е и кв. „Чолаковци“. От Асенова махала 24 човека са евакуирани с бронетранспортьор, като спасителните акции се ръководят от зам.-кмета  тогава Стефан Ботев. Водата стига и задминава нивото на Владишкия мост, като го скрива от погледите. С метър вода е залята и църквата „Св. 40 мъченици”, а достъпът до нея става невъзможен. В района на хлебозавода е изпратена Мина Илиева, но като я закарват до там, също с бронетранспортьор, я предупреждават да не излиза от него, за да не се удави.

Улица „В. Левски”  наистина се превръща в река, макар че това сравнение вече взе да се изтърква. Но видяното преди седмица е бледа сянка на тогавашното, когато тротоари и пътно плътно бяха в едно, под около 40 см вода. Всъщност, в реки бяха превърнати всички улици в града, като голяма част от тях, особено в центъра, бяха частично или напълно разрушени, като ул. „Любен Каравелов” например.

Особено критично е и положението в селата Ресен и Русаля.

В истински воден ад попадат Килифарево,

Дебелец и Велико Търново на 19 юни 2014 г.

В общините Велико Търново и Горна Оряховица е обявено бедствено положение заради големите наводнения поради падналия над 40 л/кв. метър дъжд. Около полунощ, заради критично високите нива на р. Янтра от 869 см, са евакуирани жители от крайбрежните квартали на Велико Търново, село Първомайци и Долна Оряховица.

Във Велико Търново Янтра приижда и залива моста в кв. „Чолаковци“, а Южният пътен възел остава под метър вода. Отнесена е подпора на Владишкия мост. Водата нахлува в двора на църквата „Св. 40 мъченици” и наводнява къщи в Асенова махала. Залети са 40 къщи. Общо в общината пострадалите от наводненията са 220 къщи.

Най-силно са засегнати Килифарево и Дебелец. Началото на трагедията е силният дъжд от 120 л/кв. м в селата Габровци и Шодековци. Образува се голямо езеро, от което тръгва приливната вълна, която излиза на пътя и удря Килифарево. Придошлата река Белица наводнява на практика всички къщи  по ул. „Крайбрежна”, над 2000 декара земеделска земя, има срутени селскостопански постройки и издавени животни. Пострадват 42 домакинства. Огpoмнa чacт oт пoкъщинaтa в залетите домове е  нaпълнo yнищoжeнa oт вoдaтa, 11 души са евакуирани от покривите на къщите им, озовали се там, за да не ce yдaвят в плувналите във вода вътpeшни пoмeщeния. Пoмeтeни са мaшинocтpoитeлният зaвoд „Бeлицa“, кaктo и нaмиpaщaтa ce дo нeго фaбpикa зa aлпийcкo oбopyдвaнe. Улицитe нa гpaдa потъват в кал. Вечерта същата участ застига и Дeбeлeц и е удавен от приливната вълна. Намесват се екипи на пожарната, които вадят хора от водата. Засегнати са 40 къщи и дворове. В някои от жилищата водата стига до тавана. Два леки автомобила са отнесени от нея в района на стадиона. Спортният терен е под два метра вода заедно с всички съоръжения около него. Под вода са и детските площадки и игрища в района на река Белица. При това наводнение водата подкопава устоите и разрушава тухлите на един от сводовете на 300-годишния мост, гордост на града. Разрушени са улични настилки, потопени са и около 100 кошера.

Големи са щетите и в Първомайци, най-пострадалото село в Горнооряховска община. Реката залива Александровския мост. Водата довлича неизброимо количество кубици дървета и боклуци. Улица „Марица” е разрушена,  засегнати са около 60 къщи, 14 човека са евакуирани. В спасителните акции се включват три екипа от Националния военен университет, в състав от 26 военнослужещи и четири броя специализирана военна техника. Военнослужещите спасяват от водната стихия един човек от Дебелец и 15 души от Велико Търново, сред тях майка с деца и инвалиди. Под вода е и с. Церова кория от приливна вълна, спуснала се от кални потоци от Балкана. И тъй като в бедата никой не трябва да е сам, за осигуряването на най-необходимите битови нужди и техника се включват от вериги магазини до дребен и среден бизнес. Към Дебелец и Килифарево, както и към пострадалите великотърновски семейства тръгват камиони с бяла техника, спално бельо, дюшеци и легла и други най-необходими неща.

Пет години по-късно кметовете на Килифарево и Дебелец организират мобелени за здраве, в които се включват жителите на двата града. Иначе, заради бедстващи в цялата страна още на 20 юни стартира дарителската кампания „Заедно в бедствието”, която събира за месец от есемеси и банкови преводи над 1 млн. лева. И макар положението тогава в нашата област да е страшно, има и по-страшно. На същия ден, 19 юни 2014 г., след силен дъжд вълна залива улица във варненския кв. „Аспарухово“ и отнема 13 човешки живота.

Водните премеждия в края на май и през юни продължават и в следващите години

През нощта на 25 срещу 26 май 2016 г. заради проливните дъждове нивото на р. Янтра се повишава повече от 3 м. Кметът на Велико Търново Даниел Панов свика кризисен щаб. Залят е пътят между Шемшево и Леденик. Наводнения има и между  2 и 4 юни 2019 г. Още на 2 юни, къщи и дворове в Елена и с. Константин са наводнени. На следващия ден пороен дъжд от 110 л/кв.м за три часа, придружен с градушка, наводнява централните улици на Велико Търново. Десетки автомобили са блокирани, отнесена е и пътна настилка на места. Наводнен е приземният етаж на Факултета по изобразителни изкуства. Янтра достига ниво от 5,85 м, малко под критичното, като пикът на прилива е измерен около 9,30 часа сутринта в Асенова махала.  Реката излиза от коритото си и залива част от ул. „Крайбрежна“ в кв. „Света гора”, двора на църквата „Св. 40 мъченици“, Килифарево, Самоводене, Ресен и Шемшево. Заради затлачения с отломки и наноси Александровски мост край Пърмомайци в община Горна Оряховица е обявено частично бедствено положение. Спешно е разпоредено почистването му. За щастие, през този юни се разминаваме с аварийни и бедствени ситуации. На 24 юни 2020 г., не ни стига пандемията, обилни валежи от 50 л/кв. м за 15 минути се изсипват над Пчелище, а двуметрова вълна залива селото. Наводнени са 10 – 12 къщи. Пороен дъжд предизвиква наводнения и в съседното Велчево.

Изброено така, като че ли бедите, стигнали областта, нямат край. И то при условие, че не съм споменала за всички порои и наводнения през юни във всички селища, защото не това е целта на публикацията. Ако питаш метеоролозите, нормално е в България да си вали доста точно през този месец. Но голяма част от щетите можеха да бъдат ограничени, ако се действаше превантивно и то в много направления. Защото с природата не можеш да се бориш, но изсичането на горите, непостроените навреме диги, непочистените корита на реките, за които се сещаме след бедствието, задръстените шахти по улиците (или липсата им), амортизираната канализация и некачествените пътни ремонти са все човешки дела. За които често отговорността дотолкова се размива, че после се чудим откъде ни е дошло.

Но да се върнем към историческата нишка. Която ни отвежда до още две юнски „големи води”, които помнят търновци, но през 19-ти век и споменати в пътеводител на града от 1907 г. Те били на 15 юни 1858 г. и на 2 и 3 юни 1897 г. Второто е особено опустошително и се нарежда сред най-големите бедствия в историята на града. Щетите са огромни. Цялото 285-километрово поречие на р. Янтра е залято, а водната стихия помитала всичко по пътя си. В Търново вълните били толкова мощни и високи, че успели да сринат почти до основи строения 4 века по-рано от Фаруз бей масивен мост. Буйните води съборили и огромното скеле на строящия се мост между двата тунела и го запокитили чак до Владишкия мост. На свой ред и той бил изкъртен и заедно с насъбралите се греди връхлетял върху друг строящ се железопътен мост до Трапезица. Трагичното събитие, оставило ярък отпечатък в живота на хората, дори било увековечено на пощенска картичка, дело на горнооряховчанина Иван Димитров.

Ана Райковска

 

 

 


Ключови думи
наводнения Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати