Четвъртък, 30 Сеп 2021
            
ИЗБОРИ 11 ЮЛИ 2021

Лидерът на СДС проф. Румен Христов във Велико Търново: Когато говорим за смяна на модела, трябва да говорим за промяна в Конституцията

  01.07.2021 07:44
Лидерът на СДС проф. Румен Христов във Велико Търново: Когато говорим за смяна на модела, трябва да говорим за промяна в Конституцията

Емоционална среща си дадоха снощи във Велико Търново хора, положили основите на Съюза на демократичните сили на местно и национално ниво. Те се събраха, за да пожелаят успех на кандидатите на коалиция ГЕРБ – СДС в предстоящите на 11 юли предсрочни парламентарни избори. И най-вече на третия в листата – Димитър Николов, който е личната номинация на СДС за народен представител.

Николов бе избран да е част от предишното, 45-то Народно събрание, също с персоналното доверие на СДС и с подкрепата на ГЕРБ. Сега той отново застава пред избирателя като човек с автентични десни и християн-демократически ценности. За да го подкрепи, на място бяха председателят на Съюза проф. Румен Христов и членове на Изпълнителния съвет. Събитието, проведено в Лапидариума на Музея в Старата столица, уважиха областният лидер на ГЕРБ инж. Даниел Панов, на СДС Мирослав Трифонов, колеги на Димитър Николов от листата с № 5 в бюлетината, приятели, симпатизанти.

Поглед към историята, анализ на настоящия момент и препратка към визията си за развитието на страната направиха седесарите във Велко Търново и партньорите им от ГЕРБ.

Преди 30 г. повечето от нас заживяхме с надеждата за по-нормална страна, за страна, част от европейските държави и Европейския съюз, за страна, в която децата ни ще бъдат свободни. Да, опитаха да ни откраднат тази свобода. Не успяха, но ни объркаха. Затова днес в България връх взема злото. Щастлив съм, че коалицията ГЕРБ- СДС не му се поддаде, не отговори на злото със зло. Защото  злото може да бъде победено само с добро. Помните ли онзи ни девиз – „Да бием БСП с любов”? Били сме ги и пак ще ги бием, не скри оптимизма си областният председател на СДС Мирослав Трифонов.

Много беше направено през последните години. Това, че някой не го оценява или че иска да го неглижира, не е наш проблем. Тези, които имат очи – виждат, които имат уши – чуват. Ние трябва последователно и смело да продължим напред. Вече 2 месеца се опитват да върнат страха и смятат, че са успели. Не, не са. Фактът, че сме тук, че се чувстваме свободни означава, че за нашите деца има бъдеще. Успех на коалицията, сигурен съм, че ще бъдем победители, каза Трифонов. И призна още нещо – че не застава до хора, от които се срамува. Листата на ГЕРБ-СДС във Велико Търново е съставена от качествени хора, заставам с цялото си сърце зад всеки един от тях, бяха думите на Мирослав Трифонов.

Той нарече Димитър Николов генетичен седесар и генетичен антикомунист. Припомни, че по майчина линия Николов е наследник на лагерник от Белене, а по бащина - на български шампион и изключителен спортист и човек. Димитър е наследил най-хубавото и от двамата си родители, посочи областният председател на СДС.  

Щастието си да е в една листа със свободни хора, всеки от който лидер в своята сфера, не скри и Димитър Николов.

За мен е привилегия , но и огромна отговорност да се ползвам с подкрепата на СДС, който е автентичният носител на десните и християн-демократични ценности. Впуснах се в тази кампания, защото България повече от всякога се нуждае от спокойствие, сигурност и стабилност.

В момента властта се упражнява със страх, реваншизъм, недопустимо разделение на хората и откровени репресии. Като десен човек, като седесар по душа не мога да приема, че има белези за реабилитация на комунизма, за отклоняване от европейския път на България , а защо не и завой към Кремъл. Не мога да допусна, че ще позволим за дума на 2021 г. да се налага „изчегъртване”. Убеден съм, че добрите политики се постигат с диалог, градивност, приемственост. Вярвам, че на 11 юли ще направим осъзнат избор. Щастлив съм, че ГЕРБ и СДС отново излизат заедно на избори, сигурен съм, че ще бъдем първа политическа сила. Че ще надделее гласът на разума и ще имаме доминираща роля в 46-то Народно събрание. Вярвам, че на 11 юли с №5 в бюлетината ще възстановим нормалността в държавата и ще продължим избраната посока, коментира Димитър Николов.

Част от семейната си история сподели и инж. Даниел Панов.

Дядо ми беше на смъртен одър, когато дойде демокрацията. Закле ме на комунист да не вярвам, комунист да не ставам и никога с комунист да не другарувам. Така ми поръча, разказа инж. Панов. Призна и друго - че в ГЕРБ са научили много от СДС по време на изборите, за което благодари.

За резултата от 11 юли инж. Даниел Панов също е оптимист. Считам, че тези избори ще бъдат по-успешни. Ние сме от едно семейство. Радвам се, че двете партии се обединиха, а не да се делим, както в момента е разединена България. Смятам, че реваншизмът и омразата нямат място. Историята показва, че когато българите са заедно, винаги постигат целта си. Най-важното е, че трябва да мислим за бъдещето на България, за децата си. А това с омраза няма да стане, няма да стане с отричане на направеното, няма да стане с фалшиви новини… Достатъчно неща се случиха, България тръгна напред  и всички ние сме хората, които да продължим това за поколенията след нас.  Пожелавам на Митко и всички колеги в листата успех, заедно ще постигнем повече, коментира Панов.  

Изправени сме пред изключително важни избори от гледна точка на посоката, по която ще продължи България. Нямайте съмнения, че се правят опити тя да бъде обърната отново към Кремъл. Ако България стане член на еврозоната, откъсването от орбитата на Русия – особено след членството в НАТО и ЕС, става още по-категорично. Това трудно ще ни го простят, в тази посока работи и президентът. Затова е много важно да се поздравим с успех. Защо заедно? Много лесно се правят коалиции, когато коалиционният ти партньор върви нагоре или е в управлението. Нашата коалиция не е конюнктурна. Тя е идейна, осъзната, бяха думте на председателя на СДС проф. Румен Христов.

Виждаме опитите да бъдем изплашени. Няма да ни уплашат – виждали сме и 2, и 200, ще се справим. Горко им на тези, които имат опозиция в лицето на ГЕРБ и СДС, каза проф. Христов.  

България е на последно място по редица показатели, според нашите опоненти. Защо бе, другари? Познавам процесите у нас. Когато Балцерович правеше реформите в Полша, когато Клаус направи реформите в Чехия , когато приключи приватизацията в Германия у нас свалиха правителството на Филип Димитров и ни управляваха Беров и Жан Виденов. Ние тръгнахме не от кота нула, а от минус 100. Защото имахме хиперинфлация, нямаше зърно… Като министър на земеделието ми се наложи да осигурявам хляб, не нещо друго, хляб. И това всичко благодарение на тези, които в момента казват, че искат да сменят модела, припомни Румен Христов.

Впрочем не за пръв път казвам, че този модел е заложен от Великото народно събрание в Конституцията. Бяхме млади, неопитни и влязохме в капана на БСП. Поискаха ранно свикване на Велико народно събрание, доминираха в него и приеха Конституция с една-единствена важна цел – да трансформира политическата власт в икономическа. И го изпълниха перфектно. Така че когато говорим за смяна на модела, трябва да говорим за промяна в Конституцията. Гарантирам ви, че ако следващото правителство е без ГЕРБ и СДС, само след година-година и половина ще има същите пороци както правителствата на Виденов, Костов, Сакскобургготски, Станишев. Така е заложен моделът, е анализът на Румен Христов.

Има много неща, които трябва да бъдат свършени. Направеното от ГЕРБ е видимо, то не може да бъде изчегъртано. Няма да се поддадем на натиск, на уплаха, убеден съм, че знаем и можем, че имаме експертиза, че дясното е това, което създава. Всички добри неща, случили се в България, бяха направени от десни правителства. Нямам никакви съмнения, че ще бъдем първа политическа сила в следващия Парламент и ако ни бъде връчен мандат, отново отговорно ще съставим правителство. Имаме категоричната подкрепа на ръководството на Европейската народна партия, припомни председателят на СДС.

Проф. Христов сподели впечатления и от телевизионно интервю, дадено от Георги Табаков – зам.-министър в правителството на СДС, после отишъл в ДСБ. Сега го виждам в „Изправи се…”, чак ми е обидно да произнеса цялото наименование. Та той каза, че от 1 септември минималната пенсия става 550 лв. Водещият го пита няколко пъти сигурен ли е. Сигурен бил. Това са абсолютни популистки обещания. Ние не обещаваме неизпълними неща – това, което обещае коалиция ГЕРБ – СДС, ще го изпълни, категоричен бе Христов.

Служебното правителство е вредно за Отечеството, каза и Пламен Радонов – екс областен и общински председател на СДС във Велико Търново, бил зам.-министър на отбраната, общински съветник, депутат в 38-то Народно събрание, главен секретар на СДС. Опасенията му са, че заради настоящото управление има голяма вероятност Европейският съюз да погледне по различен начин на България и отново да бъдат спрени евросредствата.

Има голяма вероятност България да бъде дискредитирана пред ЕС. И дълги години отново да се мъчим да възстановим доверието в България като съюзник и достоен член на Европа и ЕС. Това е заплахата. Ние не трябва да допускаме те отново да бъдат победители. Като казвам те, не визирам точни партии. Защото днес се разпада софтуерът на комунизма. Този софтуер, който години наред внушаваше, че предприемчивите хора са лоши, че не са хора на прогреса,  а мошеници, измамници, крадци. Появява се обаче ниша, в която новите десни трябва да започнат да говорят за нова България и това е задачата ни в новия Парламент. Трябва да напипаме пулса, да извадим строителното разрешително за Нова България. Това е задачата на 46-я Парламент. Без значение дали ще бъдем опозиция, или не – трябва да търсим добрите хора, хората с ясна ценностна система, да се опираме на тях. Тогава в обществото ще бъдат създадени нови закони от и за хора, които ще ги спазват и защитават. Тогава ще бъдем победители.

А историята се пише от победителите. Нека не позволяваме друг да я пише, призова Пламен Радонов.

Купуването и продаваенто на гласове е престъпление!


Ключови думи
Румен Христов СДС ГЕРБ-СДС Димитър Николов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати