Събота, 25 Сеп 2021
            
ИЗБОРИ 11 ЮЛИ 2021

Коалиция ГЕРБ-СДС: Регулярни общински сесии ще са посветени на малките населени места

  22.06.2021 15:21
Коалиция ГЕРБ-СДС: Регулярни общински сесии ще са посветени на малките населени места

Инициатива за регулярни заседания на Великотърновски общински съвет, в които тематиката да е свързана само с въпроси за благосъстоянието на малките населени места в община Велико Търново, пое председателят на местния парламент и кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС Венцислав Спирдонов. Това съобщи той по време на среща в село Присово в отговор на въпрос на кмета Малина Попова.

Първата сесия ще се проведе още през август, а сред основните въпроси ще е подобряване на транспортното обслужване, за каквато нужда апелират жителите на много от селата край Велико Търново. Темата бе повдигната от жителите на Присово, които настояват да се възстанови автобусът в по-късните следобедни и ранните вечерни часове, пътувал ежедневно преди ковид-кризата.

Предложението за заседания на местния парламент, акцентиращи върху малките населени места бе приета със задоволство от жителите на Присово. Спирдонов представи и своята теза за децентрализация – финансова и институционална, което следва да бъде сред приоритетните теми в 46-о Народно събрание. Това ще позволи на общините да увеличат инвестициите със собствени средства, а това да провокира и самите граждани да бъдат по-активни, идейни и да участват в процесите на развитие, посочи още той.

Венцислав Спирдонов припомни, че една от последните промени в Закона за местното самоуправление и местна администрация /ЗМСМА/ гласи, че при отдаване под наем и под аренда, при ползване на дървесина и недървесни продукти, при разпореждане с имоти и вещи общинска собственост, които се намират на територията на съответното населено място, извън територията на общинския център, не по-малко от 30 % от постъпленията да отиват за съответното населено място. Този модел от години се прилага от Община Велико Търново и се е доказал като успешен.

В оживения, но с добър и диалогичен тон разговор с жителите на с. Присово се включиха и кандидатите от листата на ГЕРБ-СДС Росица Димитрова, Георги Недев и Константин Саралиев, заедно с общинския съветник Деян Хаджийски. Много е важно да се активизира процеса по ваксинация на населението и затова работим активно с водача на нашата листа проф. Костадин Ангелов, каза в Присово Росица Димитрова. Тя предостави на жителите брошури, в които по достъпен начин са обяснени принципите на имунизацията, видовете ваксини и други полезни съвети. Димитрова подчерта, че благодарение на адекватната политика и навременните действия от страна на МЗ и социалното министерство, по време на пика на коронавирусната инфекция в Присово и другите села в общината са били въведени мерки в полза на жителите им – схемата за пазаруване, мобилно пренасочване на социални работници и др. На срещата Георги Недев пое личен ангажимент пред част от жителите в Присово за предприемане на действия по укрепване на брега на дерето, което създава опасност от наводнения на една от улиците в селото.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Ключови думи
ГЕРБ-СДС Венцислав Спирдонов Георги Недев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати