Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Проф. Михаил Харалампиев представи „Време за мъже” в Горна Оряховица

  15.06.2021 15:07
Проф. Михаил Харалампиев представи „Време за мъже” в Горна Оряховица

Единственият българин, който е носител на Нобелова награда, макар и колективна като част от Организацията за забрана и унищожение на химическото оръжие към ООН (ОЗХО, седалище Хага, Кралство Нидерландия) – проф. Михаил Харалампиев, представи своята романизирана биография „Време за мъже” в Горна Оряховица. Представянето стана сред колегите от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, чийто областен председател е полк. проф. Харалампиев.

Поканата да гостува с книгата си в Горна Оряховица професорът получил от издателя Димитър Николов. Гордея се, че сме семейни приятели с този изключителен учен и голям човек. Това е биография, която заслужава да бъде филмирана. Изглежда като на кино, но всъщност това е истината за живота на един наш съвременик, за който мога само да цитирам думите на проф. Георги Камарашев: „Мишо Харалампиев е капитал за Велико Търново. Трябва само да го слушаме и да го пазим”. Така представи Димитър Николов авторът на „Време за мъже” и го помоли да разкаже какво го е подтикнало към създаването на книгата.

Това е книга, която може да бъде и възпитателна, защото разказва как може да се развие един човек. Това е историята как аз с воля, а и с някои други качества, съм успял да пробия много стени. Водил съм си записки още като ученик, а и през целия си живот съм събрал огромен снимков материал. Животът ме е отвеждал на много места, сблъсквал ме е с много хора и мисля, че има какво да разкажа, сподели проф. Харалампиев.

Съвсем накратко той маркира някои от интересните моменти в живота си, намерили място в книгата. За повечето от слушателите му те са познати и като части от техния живот на военни, особено на химиците сред тях.

Още като юноша съм тренирал 1500 метра с препятствия. Това е символ и за живота ми и чуя ли тази фраза се връщам към началото, сподели проф. Харалампиев. Той разказва с много хумор за армията, нескривайки че понякога армейският живот напълно отговоря на казаното от героя на Ярослав Хашек: „Войната вървеше добре, докато не се намеси Генералният щаб”.

Разказва и за живота си като учен – част от наградената с нобелова награда организация за забрана и унищожение на химическото оръжие. Стана дума и за проблемите на демокрацията по света и за двойните стандарти.

С цитат от Пеньо Пенев пък професорът характеризира своите политически възгледи, напомняйки и за своята политическа дейност. Аз съм центрист и смятам, че ни е нужна умереност. Не може десетилетия вече да сме в нещо като гражданска война – толкова много омраза има между различните политически фракции, които се пренасят в обществото. Хората трябва да се оценяват не по това към коя партия принадлежат, а по това могат ли да свършат работа, или не могат. Компетентността ще ни извади от този батак, а не партийците. И това е една от поръките ми към кандидат-депутатите, които присъстват в тази зала, каза проф. Харалампиев. А сред слушателите му имаше двама кандидат-депутати от две основни партии – Димитър Николов и инж. Елена Григорова.

Оказа се, че повечето от колегите му вече са прочели книгата и с удоволствие откриват сходни ситуации и познати герои. Първият автограф, който проф. Харалампиев направи, е на книгата, подарена на Клуба на запасните офицери. Димитър Николов откупи и по един екземпляр от „Време за мъже” за всички библиотеки в общината. Като в същото време получи и наставлението да бъде умерен и центрист, да цени професионализма и да бяга от партизанщината.


Ключови думи
проф. Михаил Харалампиев Време за мъже
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати