Събота, 01 Oct 2022
            
Велико Търново Общество

Мъжките времена на един великотърновец

  16.02.2021 16:44
Мъжките времена на един великотърновец

В днешните противоречиви дни една нова автобиографична книга, появила се буквално преди дни на книжния пазар, връща вярата, че когато си целеустремен, стремиш се постоянно към знания и самоусъвършенстване, разчиташ повече на себе си, отколкото на съдбата, можеш да постигнеш всичко. „Време за мъже” на Михаил Харалампиев не просто проследява пътя на неговите успехи във военната и научната кариера на международно ниво, но и ни „прекарва” през отминалите няколко десетилетия, изпълнени с войни и икономически катаклизми, за които той има информация от първа ръка. Време, в което да си мъж е не само полов признак, но и в което се изграждат силни характери, отстояват се позиции, а понятие като чест, достойнство и родолюбие са пълни със съдържание.   
Роденият в Македония Михаил Харалампиев отдавна е свързал живота си с Велико Търново. Дългогодишен преподавател в НВУ „Васил Левски” и ръководител на катедра, бивш общински съветник, той е сред нас и това придава допълнителен чар на автобиографичната му книга. В нея няма измислени герои и срещаме по страниците доста познати имена. За никого не е спестил нищо – нито доброто, нито лошото. Задкулисни партийни интриги по време на избори, спънки в кариерата, за да се уреди някой недотам заслужил, неизбежните сравнения между „тук” и „там” по време на мисиите му в чужбина, срещи с високопоставени личности, любопитни и забавни случки – всичко това е описано непринудено и с голяма точност. За което му помага и грижливо воденият дневник през годините. Защото в бурния си живот, който е едно постоянно бягане с препятствия, той е съзнавал, че пише част от съвременната история и спомените за нея трябва да останат за бъдещите поколения.   
Военен, професор по химия и изобретател, като инспектор на ОЗХО ( Организацията за забрана и унищожаването на химическото оръжие) към ООН от 1997 г. до 2007 г. той прекосява света нашир и надлъж, за да следи как държавите спазват споразумението и унищожават запасите си от химическо оръжие. Така става и единственият българин  Нобелов лауреат за мир, като част от колектива на международната организация. До тази длъжност и признание обаче Михаил Харалампиев достига след задълбочени научни знания, владеене на няколко езика, печелене на конкурси, безбройни интервюта в посолствата, пилотни курсове в престижни колежи и специални обучения в Италия, Германия, Русия, Нидерландия и Великобритания.
Михаил Харалампиев е и разностранен спортист – специалист по бягане на средни и дълги разстояния и бягане с препятствия, той кара и ски, плува, тренирал е бокс, пробва се на кану-каяк, участва в триатлона на Атол Джонсън, а с правилна тренировка, много воля и издържливост успешно завършва в челните места за своята възрастова група маратоните в Амстердам, Сейнт Джордж - САЩ, Стокхолм, Париж и Лондон. Както неведнъж подчертава в книгата си, за него спортът е победа първо над самия себе си и правилният начин да се изградиш като личност.
Книгата „Време за мъже” е интересна за широк кръг читатели, чете се леко, а официалното й премиера ще бъде утре, 17 февруари от 17,30 часа в РБ „Петко Р. Славейков”.
Ана Райковска


Ключови думи
проф. Михаил Харалампиев Време за мъже Абагар
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати