Четвъртък, 30 Дек 2021
            
Велико Търново Горна Оряховица Спорт

Теодор Тутеков с отлично представяне на международния турнир за Купа „Ропотамо” в Приморско

  13.06.2021 19:38
Теодор Тутеков с отлично представяне на международния турнир за Купа „Ропотамо” в Приморско

Теодор Тутеков завърши много успешно участието си в международния шахматен турнир „Ропотамо”, който се проведе от от 6 до 13 юни в ММЦ Приморско. Младият шахматен талант, който родом е от Горна Оряховица, но се състезава и тренира в школата на ШК „Асеневци”, гр. Велико Търново, постигна 4 ремита и 1 победа от 9 партии. Конкуренцията бе жестока -  125 опитни състезатели от 13 различни държави, повечето от които професионални шахматисти с международни звания, заемащи трайно място на българския и международния шахматен подиум през годините. С този си резултат, който сумарно прави 3 точки от 9 възможни, малкият рицар на ШК „Асеневци” покачи шахматния си рейтинг с 87 точки. Подобен ръст на елото се постига много трудно в рамките на един турнир, категорични са треньорите му Цвета Галунова и Даян Нинов, които следиха неотлъчно малкия шахматист и го подготвяха за всяка една от срещите, макар и онлайн.

ШК „Асеневци” бе първият шахматен клуб, който стартира тренировки във виртуалното пространство още в средата на март месец 2020г. От тогава ръководителите на клуба развиха много онлайн платформата си за тренировки и към момента това им позволява да не губят връзка с децата си, каквито и ограничителни мерки да въведе правителството.

„Все ден по няколко пъти разговаряхме с Теди. В продължение на една седмица ходих навсякъде с лаптопа си под ръка, за да може, когато малкият приключи партия, веднага да осъществим връзка, да обсъдим грешките, които е допуснал, да направим проучване за това какво играе противникът му в следващия кръг и да набележим стратегия. Теодор е едно прекрасно дете, с което се работи изключително лесно и приятно. Интересът му към шахматната игра е толкова голям, че той винаги е щастлив да тренираме и никога не е казвал, че е уморен. Занимава се усилено и самичък, решава десетки задачи всеки ден, старателно преглежда всички материали, които съм му изпратила и дори проявява самоинициативи да търси още. От няколко месеца насам в тренировките ни помага и международният майстор Йордан Иванов – Габъра, който няколко пъти в месеца работи върху ендшпилното майсторство на Теди. Реших, че този нов модел в тренировките ще вдъхнови допълнително малкият ми възпитаник, тъй като Габъра е един от най-известните треньори в България, „виновник” за израстването на много български гросмайстори, включително и аз самата съм работила с него.

Турнирът в Приморско беше изключително силен за нивото на Теди. От опита си като професионален състезател обаче знам колко голямо е израстването и ползата след среща с толкова силни състезатели. Винаги съм вярвала, че примерът лежи в основата на промяната, а възможността Теди да се състезава в един турнир с толкова известни имена в шахмата, несъмнено ще му даде нужната инерция, за да продължи с още по-голяма скорост своето развитие.” – коментира личният му треньор – международната майсторка Цвета Галунова.

През април тази година Теодор Тутеков извоюва титлата „шампион на България за ученици до 11г.” в края на месеца в гр. Априлци предстоят и другите държавни първенства, които ще излъчат шампионите на България в четните възрастови групи и ще осигурят квоти за участие на световно първенство. Там Теди ще се състезава в групата на момчетата до 10 години. Желаем успех на малкия шахматен талант!


Ключови думи
теодор тутеков шахмат асеневци цвета галуванова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати