Петък, 31 Дек 2021
            
Велико Търново Спорт

Априлци, ШК „Асеневци” и БФШ 1928 излъчиха шампионите по блиц шахмат на България

  02.07.2021 19:44
Априлци, ШК „Асеневци” и БФШ 1928 излъчиха шампионите по блиц шахмат на България

Продължават първенствата по шахмат за деца до 8 и 10 години в Априлци. Над 70 деца от цялата страна, излъчени от над 20 клуба като най-добри и представителни, гостуват в Априлци, за да се борят в престижните състезания. След като в сряда бяха излъчени шампионите на България по класически шахмат, с което се определиха и имената на децата, които ще представят България на световната сцена, в първия юлски ден се изиграха и първенствата на най-бързата дисциплина в шахмата – блиц, където отново бяха определени първенците на България. Контролата за игра бе 3 минути + 2 секунди на всеки ход, а малките шахматисти трябваше да вземат бързо своите решения, тъй като времето за игра е твърде ограничено.

Шампион на България по блиц за момчета до 8 години стана Божидар Михайлов от ШК „Пловдив”. Негов пряк подгласник със същия брой точки, но малко по-лоши показатели, бе Велислав Захариев от ШК „Елит”. Челната тройка допълни Васил Антонов от ШК „Славия”. При момичетата в същата възрастова група със стопроцентов резултат титлата извоюва Ния Малчева от ШК „Казанлък 21”, а след нея се наредиха Александра Пехливанова от ШК „Пловдив” и Емили Цветанова от ШК „Плевен XXI”. При момчетата до 10 години шампион на България стана Александър Цолов от ШК Пловдив”. Със сребро се окичи Александър Василев от ШК „ЦСКА”, а бронзът остана за представителя на домакините Теодор Тутеков от ШК „Асеневци”. В групата на момичетата до 10 години триумфира Ралица Аршинкова от ШК „Ан пасан”, а челната тройка попълниха двете представителки на ШК „ЦСКА” Елеонора Валентинова и Рая Гайдарджиева.

На 2-3 юли се провеждат първенствата по ускорен шахмат, където се играе на контрола за игра 15 минути + 10 секунди на всеки ход. Това е междинната дисциплина между класически шахмат и блиц. В събота ще станат ясни и шампионите на България за 2021г. по тази дисциплина.

„Вече близо седмица сме в Априлци. Гостите на курортния град са над 120. Любовта към древната игра е това, което ни обединява. Всичко към момента е повече от перфектно. Сърдечно благодарим на цялото ръководство на Община Априлци и лично на нейния кмет инж. Тихомир Кукенски за цялостното съдействие, което ни оказват в организацията. Всички е перфектно благодарение за задружните ни усилия! Благодарим и на спонсорите на първенствата: Павел Чешмеджиев - "Джей Боксерс" ООД;  Калинка Радевска - "Калинел" ЕООД; Йордан Ковачев - Паралел ЕАД;  Кирил Балджиев - "Балдим Федерн" ООД; Йонко Михов - "Сима Михов" ЕООД;  Христо Беличовски;  Петър Тотев. На 03.07. ще наградим шампионите и в последната дисциплина и с това завършваме цикъла на първенствата за 2021 година.” – споделиха организаторите от ШК „Асеневци” Цвета Галунова и Даян Нинов.

 


Ключови думи
шахмат Асеневци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати