Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

Магистрати и прокурорски помощник от Окръжна прокуратура - Велико Търново изнeсоха лекции пред ученици в СУ „Вела Благоева“

  09.06.2021 12:24
Магистрати и прокурорски помощник от Окръжна прокуратура - Велико Търново изнeсоха лекции пред ученици в СУ „Вела Благоева“

Прокурори и следовател от Окръжна  прокуратура – Велико Търново изнесоха открит урок в СУ „Вела Благоева“. Пред ученици от IX клас магистратите засегнаха няколко важни за подрастващите въпроси. Прокурор Илиян Благоев, следовател Теменужка Атанасова – Хаджитанева и прокурорският помощник Мая Пенева  говориха по темите   „Как може да защитим правата си пред съдебните институции. Видове съдебни услуги. Достъп до правосъдие. Как да се предпазим да не станем жертва на престъпления? Детското правосъдие. Непълнолетните лица и правосъдието – жертви и извършители на престъпление“. В рамките на срещата прокурор Илиян Благоев разясни  какви са възпитателните мерки за деца при противообществени прояви, начини и места за прилагането им, а Мая Пенева обърна внимание на учениците за хулиганските прояви  на непълнолетни лица и последиците от тях и за детското насилие. В края на часа магистратите пожелаха на деветокласниците весела ваканция, без да забравят да бъдат отговорни в действията си.

Това бе поредната лекция, която магистрати от Окръжна прокуратура – Велико Търново изнасят пред ученици, в рамките на Образователната програма на Висшия съдебен съвет „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, която се реализира от Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката, след подписано споразумение за сътрудничество.  

За тази учебна година  инициативата обхваща учениците от VIII, IX и XI клас от СУ „Вела Благоева“, като за всеки от тях е предвиден подарък - Конституцията на Република България в комплект с  информационни материали, предоставени по програмата от ВСС.


Ключови думи
СУ "Вела Благоева" Окръжна прокуратура ВСС
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати