Неделя, 02 Oct 2022
            
Велико Търново Други

Община Велико Търново подпомага 22 двойки за ин витро процедури

  31.05.2021 11:56
Община Велико Търново подпомага 22 двойки за ин витро процедури

66 са вече бебетата, родени с подкрепата на програмата за асистирана репродукция на Община Велико Търново. В края на миналата седмицата кметът Даниел Панов се срещна с младо семейство, чийто син Веселин проплака навръх Благовещение тази година /25 март/. Щастливите родители са сред двойките, подпомогнати чрез общинския фонд „Ин витро“, работещ вече десет години. Кметът Панов им подари икона на Свети Мина – закрилник на семейството, и им пожела малкият Веско да се радва на щастливо и безгрижно детство.

22 двойки са одобрени за подкрепа по програмата за ин витро процедури тази година. До 2000 лева на семейство е безвъзмездната финансова помощ, която е целева - за изследвания, процедури и лечение на стерилитет.

Програмата за асистирана репродукция е създадена през 2011 г. със стартов бюджет тогава от 30 000 лева. По инициатива на кмета Даниел Панов фонд „Ин витро” е увеличен и през всяка следваща година вече е най-малко 70 000 лева. Общинската инициатива вече има партньори от гражданския сектор – сред тях са Фондация „Искам бебе“, „Ротаракт клуб“, “Happy Mums“ и др.

Близо 180 семейства са подпомогнати от началото на програмата за асистирана репродукция. 66 са родените бебета, включително и 11 двойки близнаци.


Ключови думи
асистирана репродукция Община Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати