Петък, 19 Авг 2022
            
Велико Търново Общество

Връчиха наградите „Култура“ и „Свети Патриарх Евтимий“ на Община Велико Търново

  20.05.2022 21:07
Връчиха наградите „Култура“ и „Свети Патриарх Евтимий“ на Община Велико Търново

На тържествена церемония бяха връчени общинските награди „Култура“ и „Свети Патриарх Евтимий“ на Община Велико Търново, с които всяка година в навечерието на 24 май се удостояват заслужили дейци на културата, изкуствата и духовността, както и учителите на годината. Празничното събитие събра стотици гости в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“, а отличията връчиха кметът Даниел Панов и председателят на ОбС Венцислав Спирдонов.

Носители на награда „Култура“ за ярки постижения за 2022 година са:

- в областта на сценичните изкуства: Юлита Фъсева и Димитър Местдаг, които са в основата на популярния в България и извън пределите й Фестивал на класическата камерна музика „Арбанаси Самър Мюзик“. Наградата от тяхно име получи директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов.

- в областта на културно-историческото наследство, архитектура и естетизация на градската среда: аpx. Драгомир Йосифов и Денислав Сираков;

- за произведение на изкуството или културно събитие за деца - Театър „ВЕСЕЛ“;

- в областта на аудиовизуалните изкуства и фотографията - творчески колектив „Co-interaction” в състав проф. Светослав Косев, гл.ас. д-р Атанас Марков и ас. д-р Симеон Желев;

- за медии и публицистика в областта на културата: Николай Венков от в-к „Янтра днес“.

Носител на награда „Култура“ в категорията за впечатляващ и най-успешен дебют и изяви на млад творец в период до пет години е великотърновската оперна певица и солист на Варненската опера Мария Павлова. През последните 5 години тя се представя изключително успешно на българска и световна сцена, включително и главни роли в най-популярния оперен фестивал на открито в България – „Сцена на вековете“.

Марийка Дачева от ДГ „Райна Княгиня“ стана „Учител на годината“ при предучилищното възпитание, а отличието в началния етап на образование беше присъдено за старши учителят от ОУ „Бачо Киро“ Ирена Пенчева. При прогимназиалния курс наградата взе математичката Маринка Минчева от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, а при гимназиалния етап на обучение призът беше връчен на главния учител по география в ПМГ „Васил Друмев“ Генка Минчева.

В категорията „Колектив на годината“ наградите отидоха при Детска градина „Иванка Ботева“ и ОУ „Бачо Киро“.


Ключови думи
Община Велико Търново Награди Култура Патриерх Евтимий Търновски
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати