Понеделник, 27 Дек 2021
            
Велико Търново Общество

Социалисти, антифашисти и родолюбиви организации почетоха Деня на победата

  09.05.2021 15:44
Социалисти, антифашисти и родолюбиви организации почетоха Деня на победата

Общинският съвет на БСП, БАС, ОС, Съюза на ветераните от войните на България, както и представители от Комитета „Васил Левски“ се включиха в честването по случай 76 години от Деня на победата.

С едноминутно мълчание бяха почетени жертвите на Втората световна война, а цветя пред паметната плоча на загиналите поднесоха десетки великотърновци и представители на различни организации.

С реч към всички се обърна председателят на великотърновските социалисти Михаил Михалев, който сподели, че дори първия детски спомен на баба му е именно сирената, свистенето на самолетите и укриването в бомбоубежищата.

„Днес всички ние трябва да помним кой е посегнал на българската свята земя. Трябва да знаем и кой е поел тежестта на войната, а именно съветския народ, който дава милиони  жертви. За да я има Европа днес такава, каквато е. За да можем всички ние да пътуваме свободно, да се усмихваме, да говорим за европейски институции. Преди да се случи всичко това, трябваше да се случи Деня на победата. На всеки 20 метра от руската земя се пада по един убит войник. Трябва да помним обаче и че над 10 000 българи губят живота си. Те оставиха своите кости, за да ни има днес сега. Не бива да забравяме също, че кафявата чума не е напълно победена, че днес тя надига главата си и се проявява във всяко едно измерение на нашето общество. Затова повече от всякога трябва да помним, за да ни има днес, за да ни има утре, за да има Европа, за да има и България“, каза общинският председател на БСП Михаил Михалев.

За значимостта на Великата отечествена война припомни и областният координатор на Отечествения съюз Станка Палазова.

„Всички знаем, че в тази война е имало много жертви, повече от 70 милиона са загинали в битките и концлагерите. Тази война ще се помни, защото тя е по-страшна от самата смърт. В тази война участва и българския народ. Ние трябва да помним и да не забравяме никога тази велика дата- Девети май“, сподели областният координатор на Отечествения съюз Станка Палазова.

С призив към всички се обърна и областният председател на Съюза на ветераните Атанас Величков, който благодари и на всички живи ветерани в нашата област.

„Скъпи приятели, на 9-ти май честваме и Деня на Европа. Той е посветен на единството. Идеята на Шуман става реалност. Но не трябва да забравяме, че без Деня на победата не можем да говорим за Ден на Европа. България даде хиляди, а Русия милиони жертви в най-кръвопролитната война в историята на човечеството. Нека не забравяме обаче, че мирът не е даденост и трябва да го отстояваме. Нека почетем паметта на загиналите и да поздравим живите български ветерани. В нашата област те са 15“, сподели в изказването си областният председател на Съюза на ветераните Атанас Величков.

Областният председател на БАС Лидия Прокопова не пропусна да положи цветя и върху оръдието пред Военния клуб във Велико Търново. 


Ключови думи
9 май Михаил Михалев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати