Събота, 17 Юли 2021
            
Велико Търново Други

Курсанти от клуба „Изкуството на щастието“ вървяха по стъпките на Търновската конституция

  15.04.2021 17:07
Курсанти от клуба „Изкуството на щастието“ вървяха по стъпките на Търновската конституция

Курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ посетиха църквата „Св. Николай“ и музей „Възраждане и Учредително събрание“ - двете места във Велико Търново, които са пряко свързани с приемането на Търновската конституция и Великото народно събрание, свикано през 1879 година. Всички курсанти са членове на дискусионния клуб „Изкуството на щастието“ в Националния военен университет. Ръководител на клуба е майор Иванка Георгиева, началник на отдел „Връзки с обществеността и културно-информационна дейност“. Тя сподели, че посещението на момчетата и момичетата в двете исторически сгради е посветено на Деня на Българската конституция 16 април, който е и професионален празник на юристите в България.
Отец Славчо, който е свещенослужител в храма, посрещна курсантите и им разказа историята на църквата, за чието изграждане Колю Фичето получава званието „майстор“. Отец Славчо показа на момчетата и момичетата къде се събират децата, които посещават Неделното училище към храма, след това остави гостите си да разгледат и самата църква.
„През 1879 г. повече от 300 депутати се събират в храма на четири предварителни заседания преди провеждането на Великото народно събрание. Тук те спорят, карат се, защитават идеологиите си, преди окончателно да приемат Търновската конституция на 16 април“, разказа на курсантите историкът проф. Петко Петков, който е преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.
След това професорът показа на курсантите и Къщата с маймунката, която също е строена от Колю Фичето. Въведе ги в залите, където се събират великотърновските учени, разказа им и легендата за фигурката на фасадата, която хората оприличават като маймунка, но всъщност е малка скулптура на човек.
Курсантите посетиха и музей „Възраждане и Учредително събрание“, за да видят тържествената зала, където са заседавали депутатите от Великото народно събрание и да научат повече за историята на най-важния закон на България. Конституцията, която историците продължават да наричат най-демократичната.


Ключови думи
НВУ Търновска конституция
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати