Вторник, 22 Юни 2021
            
Велико Търново Общество

Курсант от НВУ направи филм за Тъмната мрежа в Интернет

  23.03.2021 13:28
Курсант от НВУ направи филм за Тъмната мрежа в Интернет

Документален филм за тъмната мрежа в интернет създаде курсантът от Националния военен университет „Васил Левски” старшина Генадий Димитров. Бъдещият офицер е петокурсник в специалност „Полева артилерия” във факултет „Артилерия, ПВО и КИС”.
DarkWeb.Onion се нарича филмът на старшина Генадий Димитров и сюжетът разказва за онова най-скрито съдържание в интернет, което никоя от познатите ни търсачки не може да индексира. „В тази т. нар. Тъмна мрежа се намират сайтовете с изключително чувствително съдържание, много кръв и насилие. Това са сайтовете за наркотици и картели, за отвличания, поръчкови убийства и за самоубийства, там са и стриймингите на убийства и нечовешки мъчения. И тези сайтове са съвсем реални, те не са холивудска фикция, както много хора си мислят. Затова и съвсем умишлено не съм цензурирал корел адреса и всеки, който се загледа, ще види, че той не завършва на познатите ни домейни като например .bg или .com, а на .onion. В тъмната мрежа се влиза със специализирана маршрутизираща система ТОР. Аз не обяснявам какво е ТОР, нито пък разяснявам самата система, но казвам какво има там, за да е ясно, че има такова място и то е истинско. Валутата, с която оперират там, е биткойни, които са непроследими”, разказва Генадий Димитров.
И допълва, че особено жестоки за гледане са сайтовете, в които има стрийминг на убийства. „В тези сайтове можеш да присъстваш в различни роли и това какъв си, зависи от финансовите ти възможности. Можеш да бъдеш наблюдател, но можеш да бъдеш и командер или мастер. Командерът е този, който казва как човекът Х да бъде изтезаван или убит. Чинът на мастера ти дава всички права, буквално ти си този, който определя абсолютно всичко и това е най-скъпата позиция. Ти казваш коя да бъде жертвата и… Отвличат бездомници или самотници, които никой няма да търси. Страшно е, жестоко е, затова направих филма, да е ясно, че не става дума за някаква извратена игра”, разказва курсантът.
Старшина Димитров признава, че много точно и конкретно е преразказал механизмите, по които тази тъмна мрежа улавя в капаните си хората. Затова и основната му цел е да предупреди и предпази всички, които нямат достатъчно познания да защитят компютъра си от хакерски атаки или злонамерени сайтове. „Не говоря за тези, които съзнателно търсят път към тъмните сайтове в Интернет. Те си плащат за това да са там. Но много от хакерските сайтове са така направени, че да предизвикат любопитството ни, изглеждат безвредни, но веднъж влезеш ли, те източват цялата информация от IP адреса ти и ти можеш да станеш обект на изнудване и заплахи. И, за да покажа, че Тъмната мрежа съществува, съм включил във филма и две истории на момче и момиче, които са станали жертва на такива сайтове”, обяснява старшина Димитров.
Двете истории той открил в интернет и понеже са разкази на двама американци, курсантът ги превел на български език. Едната история е на момче, което се е забъркало с наркотици и оръжия, а втората – на момиче. И двамата разказват как са попаднали в капана на Тъмната мрежа.
Когато започнал да работи над клипа, Генадий Димитров мислел да го пусне във Фейсбук страницата си. Но след това, когато се задълбочил, клипът се превърнал в 40-минутен филм с документално съдържание. Затова курсантът решил да го предложи като образователен филм за всички курсанти, които изучават предмети, свързани със сигурността.
Автор на още два късометражни филма е Генадий Димитров и с двете си видеа той е участвал в Националния фестивал „Кино в длан”. Фестът е за филми, снимани само с мобилни телефони, затова и се нарича „Кино в длан”. Единият филм, с който Генадий е спечелил приза на Съюза на народните читалища в България и втора награда на публиката, се нарича „Аз, курсантът”. В него старшина Димитров е снимал свои колеги, които разказват защо са избрали да бъдат офицери. А в основата на втория е идеята за патриотизма като ценност. Лентата се нарича „Епопея на незабравените” и е разказ за 12-те оди, написани от Иван Вазов в неговата „Епопея на забравените”.
„Преди да стана курсант в Националния военен университет, бях просто любител в снимането. Тук се запалих, вдъхнових се и си намерих съмишленици. От около година се събираме в клуб „Естетическо възпитание”, където се занимаваме с изработването на реклама, снимане с видео и фотоапарат. Правим след това обработка на снимки и монтираме клипчета, пишем сценарии, режисираме”, разказва Генадий. Ръководител на клуба е доц. д-р Марияна Тодорова, а старшина Димитров е двигателят, около когото се събират ученици, курсанти и преподаватели в клуба.
За да бъде видима дейността им, той е разработил сайт, в който курсантите качват информация за работата си. И понеже Генадий Димитров е на прага да се дипломира, вече подготвя свои колеги, които да продължат дейността на клуба. Но до тогава той признава, че мечтае във факултета да види оборудвано малко студио със зелен екран за снимане на клипове.

Снимка и информация: НВУ "Васил Левски"


Ключови думи
НВУ Тъмна мрежа филм Интернет
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати