Неделя, 02 Oct 2022
            
Велико Търново Общество

Езиковата гимназия във Велико Търново работи по проект „Градовете на Европа: огледала на миналото, образи на бъдещето”

  29.03.2021 11:14
Езиковата гимназия във Велико Търново работи по проект „Градовете на Европа: огледала на миналото, образи на бъдещето”

Онлайн дейности се провеждат днес по проект на програма "Еразъм+", в който ПЕГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Велико Търново участва от септември 2018 година. Във виртуалната среща участваха директорът на училището Смилена Тодорова, един от нейните заместници Тошко Христов и учителят по история и цивилизации Драгомир Дачев.
Партньори в „Градовете на Европа: огледала на миналото, образи на бъдещето” са учители и ученици от Франция, Литва, Румъния и България. Всяка държава се представлява от 3-ма педагози и 8 младежи. От ПЕГ са включени ученици, които изучават френски и английски език. Фокусът на проекта е поставен в направленията културно-историческо наследство, изкуство, икономика, стратегии за устойчиво развитие и кулинарни традиции.
Гренобъл и Букурещ бяха домакини на срещи съответно през ноември 2018-та и март 2019-та. През септември същата година Велико Търново посрещна своите гости от трите държави. Те участваха в редица дейности за опознаване на забележителностите на старата столица, бита и традициите на търновци през ХІХ и началото на ХІХ век. По време на престоя учениците бяха настанени в български семейства, а незабравими за тях останаха „Нощта на Самоводската чаршия“, „Фестивалът на занаятите“, 3D мапинг шоуто “Царевград Търнов”, тържествата за Деня на Независимостта и спектакълът “Звук и светлина”.
Виртуален домакин на поредната заложена в проекта мобилност е Каунас. Срещата трябваше да се проведе през март миналата година, но заради пандемията бе отложена. Задачата на „гостуващите“ младежи е да се запознаят с миналото и настоящето на литовския град. Домакин на заключителната пета мобилност ще бъде Гренобъл. На нея ще бъде представена изложба с продукция на учениците от всички училища-партньори.


Ключови думи
ПЕГ "Проф. д-р Асен Златаров" Еразъм+
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати