Събота, 01 Oct 2022
            
Общество

Електронната рецепта във Великотърновска област работи, но не дотам

  05.03.2021 16:20
Електронната рецепта във Великотърновска област работи, но не дотам

10 от 27 аптеки във Велико Търново обслужват вече електронни рецепти към днешна дата. Данните от Здравната каса, предоставени на Regnews. По наша проверка, на практика това са аптеки на трите големи вериги „Асклепий”, „Марешки” и „Салвия”, но и при тях не всички обекти предлагат новата услуга. Няма ги и обещаните от МЗ стикери, които да упътват пациентите.  

Общо в областта аптеките са около 60, но за по-голямата част въвеждането на специализираните софтуери тепърва предстои. И готовността им да се включат е на различни етапи. Не само по техническите въпроси, а и в обучението и способността на фармацевтите да обработват електронни рецепти, защото пак нашата проверка показа, че само един от трима се е пробвал и изпълнява успешно операцията.

Два месеца след официалното стартиране на електронните рецепти през декември м. г.  процесът върви по-бавно, отколкото сме се надявали. Макар да е дълго чакано, защото освобождава фармацевтите от постоянно увеличаващата се бумащина.  

До 31 май електронни и хартиени рецепти ще вървят паралелно, а до тогава трябва да се изчистят проблемите със софтуерите, с които все още не разполагат всички аптеки и джипита.      

Първи, от края на януари, услугата бе въведена от 5-те аптеки на веригата „Асклепий”. Затова и служителите в тях имат най-голям опит и наблюдения върху различните проблеми и трудности, с които са се сблъсвали. Разговаряме с Яна Узунова – магистър фармацевт и управител на аптека „Асклепий” в кв. „Бузлуджа”:

„Работим със софтуер, чрез който сравнително лесно се извлича информацията. Но, проблеми има и според мен ще ни трябва поне половин година да ги изчистим. Сайтът на НЗИС често прекъсва и съответно ние не можем да изтеглим нужната ни информация. Случи ни се съвсем скоро. Преди седмица, от четвъртък до събота това бе невъзможно. Ние първи стартирахме, след нас се включиха и други, но знам, че ту изпълняват рецепти, ту не.

 Проблемите са и в напасването на софтуерите на лекари и аптеки. Накрая грешките се изчистват в аптеката. Ето пример. Лекарите издават рецепти за три месеца, но при мен идва, че рецептата е единична. Обяснявам на клиента, че ще получи лекарства за месец, но той спори, че лекарят е издал тримесечна. Звъним на лекаря, губим време. Аз разбирам, че това тепърва ще се оправя, затова апелирам към лекари и пациенти да имат търпение. Според мен, системата не е направена да тръгне изведнъж, а нещо, което ще се напасва и разработва във времето”, споделя тя.

Другите технически проблеми, които рефлектират върху пациентите, са, че фармацевтите нямат право да нанасят корекция върху рецептата. „Например, лекарите, без да искат, написват друго лекарство. Ние сме си изработили система - първо показваме на пациента лекарството, той потвърждава, че това е неговото и ние го изписваме. Но ако на него му е променена терапията, аз няма как да знам лекарят объркал ли е лекарството или му е променил терапията. Имахме и няколко подобни случая. Хората недоволстваха, защото хем твърдяха, че не пият изписаното лекарство, хем се оплакваха, че трябва отново да се връщат при лекаря, при условие, че са чакали на опашка в аптеката половин час. И ни обвиняват, че им даваме грешното лекарство. Става малък хаос. И тепърва ще има грешки, защото те излизат в практиката. А както се случи сайтът на НЗИС (Национална здравна информационна система) да прекъсне, хората за седмица остават без терапия. И сега поне се издават още хартиени рецепти. Ако това се случи през юни, какво ще правим…Случи се и друго. Системата на НАП официално бе в профилактика за седмица. Предавайки през това време рецептите, пациент се оказва здравно неосигурен и загубата е за наша сметка. Защото не сме можели да го проверим какъв е.

Хубаво е измислено да има електронни рецепти, но трябва да можем да коригираме, ако в момента има проблем с някоя справка - да ни дадат отстрочка във времето. Не може последният по веригата да обира негативите” допълва още Яна Узунова.

 Повечето от половината лични лекари във Велико Търново, които са общо около 50, вече имат необходимият софтуер да издават електронни рецепти, твърди председателят на Регионалната колегия на БЛС Христо Димитров. „Работим с много програмни продукти, нещата са в процес и се надявам, че до края на март ще имаме по-голяма готовност. Това важи за всички около 120 общопрактикуващи лекари в областа”, каза още той.

 А за нас, пациентите, остава надеждата системата по-скоро да заработи безпогрешно.

Ана Райковска

 

 

 

 

 


Ключови думи
електронна рецепта аптеки лични лекари Великотърновска област
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати